Στόχος, η πολιτική συμφωνία

Στόχος, η πολιτική συμφωνία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου επενδύει η Αθήνα, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει πλέον, μετά την επιβεβαίωση στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών της σημαντικής απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές, ότι θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Την ίδια στιγμή, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα εργασιακά, ενώ στο θέμα παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου είναι αρκετός για να υπάρξει πολιτική συμφωνία στα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία προσδιόρισε στα εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά θέματα που συζητώνται με τους εταίρους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι διαθέτει την ισχυρή πολιτική βούληση που απαιτείται από όλες τις πλευρές, ώστε να κινηθούν οι εξελίξεις εντός χρονοδιαγράμματος. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτή η πολιτική βούληση δεν συνεπάγεται «βούληση για νέα μέτρα λιτότητας και για υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, ιδίως στα εργασιακά». Κατέστησε, έτσι, σαφές πού βάζει η κυβέρνηση τις «κόκκινες γραμμές». Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση, και ειδικά στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της επεκτασιμότητας. Ως εκ τούτου, ανέφεραν, θα πρέπει, εάν όλες οι πλευρές εμμείνουν στη στάση τους και δεν γεφυρωθεί το κενό μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, να δείξουν την αναγκαία δέσμευση και να δοθεί μέσω πολιτικής απόφασης η λύση, να δοθεί, δηλαδή, πολιτικά το σήμα ότι θεωρείται πως κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση και μπορούν να προχωρήσουν οι ανακοινώσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει, στο πλαίσιο αυτό, στην ικανοποίηση από την κυβέρνηση του δικού της μέρους της συμφωνίας και στην ανάγκη να τηρήσει και η άλλη πλευρά τις δικές της δεσμεύσεις μακριά από εμμονές, στην ομιλία που θα απευθύνει σήμερα προς την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη χθες με ανακοίνωσή του, στην οποία διατυπώνει τη στήριξη προς την κυβέρνηση στην προσπάθεια για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν δημοσίως στο ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση «δείχνουν» προς την πλευρά του ΔΝΤ για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη στάση του Ταμείου για να προκαλέσουν ρήγμα στις τάξεις των δανειστών. Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χθες ότι «η κυβέρνηση θέλει το Ταμείο να μη βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος» και πρόσθεσε ότι «το Ταμείο οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα είναι υψηλά και τα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν νέα ύφεση, αυτή την τοποθέτηση να την πει ανοιχτά». Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ανέφεραν επί τούτου ότι αφού υπάρχει διαφωνία του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα, με τα οποία η Αθήνα συμφωνεί όσον αφορά τις διαπιστώσεις του Ταμείου, η λύση δεν είναι το Ταμείο να προσέρχεται με απαιτήσεις από την ελληνική πλευρά, αλλά να θέσει τα ζητήματα προς τους υπόλοιπους θεσμούς. Πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου στο εσωτερικό για το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή