Ποντάρουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του QE

Ποντάρουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του QE

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι τα χαράματα της Τρίτης έγινε γνωστό πως κυβέρνηση και δανειστές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε σημαντικά ζητήματα της αξιολόγησης (όπως οι εργασιακές αλλαγές και τα δημοσιονομικά μεγέθη), οι επενδυτές συνεχίζουν να εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κάποια «καλά» νέα. Για τον λόγο αυτόν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν εκ νέου χθες και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 6,9% για τα 10ετή ομόλογα και του 6,7% για τα 3ετή ομόλογα. Τα «καλά» νέα θα μπορούσαν να είναι ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κάποια απόφαση για το ελληνικό χρέος. Σε κάθε περίπτωση, οι λόγοι για να αναλαμβάνουν οι επενδυτές κάποιο ρίσκο αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα υπάρχουν. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για να επαληθευθούν τα «καλά» νέα είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ηταν να μην ξεκινήσει η μόδα της Black Friday, της ημέρας κατά την οποία το λιανεμπόριο θα εγκαινιάσει την έναρξη της χριστουγεννιάτικης σεζόν με μεγάλες προσφορές. Κάθε ημέρα ολοένα και περισσότερες αλυσίδες ανακοινώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην Black Friday, εξέλιξη αναμενόμενη, μιας και σε μια «πίτα» διαρκώς συρρικνούμενη ο ανταγωνισμός για τα μερίδια –δηλαδή για τους τζίρους– είναι ακόμη πιο σκληρός. Σε λίγες ημέρες ακολουθεί νέος γύρος προσφορών, αποκλειστικά για αγορές μέσω Διαδικτύου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Αν μη τι άλλο, το λιανεμπόριο βρίσκει ξανά τρόπο να επιβιώσει και να προηγηθεί των όποιων αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.

Αισιοδοξία για ΔΕΣΦΑ

Την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μέσα στις οκτώ ημέρες που απομένουν για τη λήξη της νέας παράτασης ισχύος της εγγυητικής επιστολής της Socar εξέφραζαν κυβερνητικοί παράγοντες μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των τριών μερών. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος και εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, και τριμελή αντιπροσωπεία της Socar και της Snam. Oι επαφές αναμένεται να πυκνώσουν τις επόμενες ημέρες, με στόχο την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και σημείο αιχμής τον τρόπο καταβολής του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ.

Συνέδριο ελληνοϊσραηλινής τουριστικής συνεργασίας

Αρχισαν στην Αθήνα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Ισραηλινών Τουριστικών Πρακτόρων, με περίπου 350 συμμετοχές. Το Ισραήλ αποτελεί μία από τις σημαντικές δεξαμενές εισερχόμενου τουρισμού, μέσου και υψηλού εισοδήματος, και η επιλογή της Αθήνας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου αποτελεί μοναδική ευκαιρία ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και προώθησής της ως προορισμού δωδεκάμηνου τουρισμού. Οι εργασίες του συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ολοκληρώνονται αύριο.

Διευκολύνσεις σε δάνεια του TΠΔ

Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου θα έχουν τα μέτρα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχουν πάρει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς, αλλά η αναδρομικότητα σημαίνει ότι για όσους κάνουν αίτηση και προκύψει μειωμένη δόση θα υπάρξει επιστροφή των χρημάτων που εισπράχθηκαν με βάση το υφιστάμενο καθεστώς αποπληρωμής του δανείου τους. Το πακέτο των ρυθμίσεων που εγκρίθηκε χθες από το Δ.Σ. του Ταμείου περιλαμβάνει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, μείωση επιτοκίου έως και 2,3 μονάδες και «πάγωμα» του 30% του δανείου. Επιπλέον προβλέπει την επιβράβευση όσων δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους με μείωση του επιτοκίου μεσοσταθμικά κατά μία μονάδα, από το σημερινό επίπεδο του 4,5%, που είναι το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων του ΤΠΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή