Κυνηγοί… απομιμήσεων κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι

Κυνηγοί… απομιμήσεων κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ζι Ουαντσάνγκ είναι γνωστός σε πολλά καταστήματα σε όλη την Κίνα ως ένας από τους «κυνηγούς μαϊμούδων» της χώρας, ένα είδος «κυνηγού κεφαλών» που ψάχνει στα μαγαζιά και στο Διαδίκτυο για απομιμήσεις ακριβών προϊόντων και, χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία προστασίας του καταναλωτή, κερδίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν και τα πουλάνε. Οι συγκεκριμένοι νόμοι αποτελούν μέρος της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται στην Κίνα να εξαλειφθούν οι απομιμήσεις ρούχων, ηλεκτρικών ειδών, τροφίμων και επίπλων, οι όποιες έχουν κατακλύσει την αγορά δημιουργώντας προβλήματα στις εταιρείες, τους καταναλωτές και τη διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή.

Ο ιδιόρρυθμος αυτός τρόπος να βγάζει κανείς τα προς το ζην, και όχι μόνο, βρίσκεται, ωστόσο, υπό απειλή από νέα νομοθεσία που θα επιδιώξει να περάσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι λεγόμενοι «κυνηγοί» φαίνεται να παραβιάζουν ένα νόμο που είχε απλώς θεσπιστεί για να δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να καταγγέλλουν την εύρεση απομιμήσεων σε καταστήματα. Με βάση τη νομοθεσία, ο καταναλωτής που θα καταγγείλει ότι του πωλήθηκε απομίμηση έχει τη δυνατότητα να λάβει αποζημίωση δέκα φορές μεγαλύτερη της αξίας του πλαστού προϊόντος που αγόρασε, κάτι που ο Ζι και οι όμοιοί του το εκμεταλλεύθηκαν συγκεντρώνοντας μεγάλους αριθμούς προϊόντων και εισπράττοντας υπέρογκα ποσά.

Ενδεικτικά, ο Ζι μία φορά πήρε αποζημίωση 178.000 δολαρίων από εταιρεία που πουλούσε κουβέρτες ως καθαρό κασμίρ.

Μολαταύτα, πολλές ξένες εταιρείες εκτιμούν τις δραστηριότητες των «κυνηγών μαϊμούδων», βλέποντας σε αυτούς ένα είδος καταναλωτών μαχητών που τους παρέχουν σημαντική βοήθεια. Αντιθέτως, πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι εστιάζουν στην εκμετάλλευση που έχει υποστεί η νομοθεσία, κάτι που ενοχλεί πλέον και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς οι «κυνηγοί» κερδοσκοπούν ακόμη και από μικρά λάθη στις μάρκες των προϊόντων αντί να εστιάζουν στο ζήτημα της ποιότητάς τους.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τέλος σε αυτή την κερδοσκοπία, προσπαθώντας να περάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει τη χορήγηση αποζημιώσεων σε όσους συλλέγουν προϊόντα με σκοπό να συγκεντρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ωστόσο, ο Ζι υπερασπίζεται με θέρμη τις δραστηριότητές του, τονίζοντας ότι η αδιαφορία του μεγαλύτερου μέρους του αγοραστικού κοινού ως προς τις απομιμήσεις και τα χαμηλής ποιότητας προϊόντα καθιστούν το ασυνήθιστο «επάγγελμα» του αναγκαίο για την κοινωνία. Επιπλέον, έκανε λόγο και για τη «σκοτεινή» και δύσκολη πλευρά της ασχολίας του, η οποία κρύβεται πίσω από τα μεγάλα κέρδη και είναι γεμάτη με μπράβους, εκβιασμούς και απειλές κατά τη ζωής του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή