Τραμπ σε ΜΜΕ: Είστε όλοι ψεύτες

Τραμπ σε ΜΜΕ: Είστε όλοι ψεύτες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είναι ωραίο». Με αυτό το κλαψιάρικο tweet ο νικητής των αμερικανικών εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε στελέχη των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι αθέτησαν τους όρους για την προγραμματισμένη για χθες συνάντησή του με δημοσιογράφους της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας. Επειτα από πόλεμο ανακοινώσεων των δύο πλευρών και εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών, η συνάντηση αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τελικά, με τον ίδιο τον Τραμπ και συνεργάτες του να φέρονται έτοιμοι να μεταβούν στα γραφεία της εφημερίδας, στον αριθμό 620 της 8ης Λεωφόρου. «Ανυπομονώ!», έγραψε στο τελευταίο του συμφιλιωτικό tweet ο Τραμπ. Ωστόσο, το τελευταίο αυτό επεισόδιο σύγκρουσης του μεγιστάνα με τον Τύπο απηχεί τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος και το επιτελείο του τον ρόλο της «τετάρτης» εξουσίας, ενώ προοιωνίζεται μια δυνάμει ταραγμένη περίοδο για τις σχέσεις κυβέρνησης – ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

«Ακύρωσα τη σημερινή συνάντηση με τους αποτυχημένους New York Times (ΝΥΤ), όταν οι όροι και οι συνθήκες της συνάντησης άλλαξαν την τελευταία στιγμή», εξήγησε στο επίμαχο τιτίβισμά του ο Τραμπ, ενώ ένα τέταρτο αργότερα διευκρίνισε: «Ισως οριστεί νέα συνάντηση με τους “Τάιμς”. Αλλά στο ενδιάμεσο καλύπτουν τη δράση μου ανακριβώς και με ένα δυσάρεστο ύφος». Η αντιπρόεδρος επικοινωνίας των ΝΥΤ, Αϊλίν Μ. Μέρφι, απάντησε: «Δεν είχαμε ιδέα ότι ακυρώθηκε η συνάντηση μέχρις ότου είδαμε το tweet του εκλεγμένου προέδρου σήμερα το πρωί. Δεν αλλάξαμε τους όρους ούτε επιχειρήσαμε να το κάνουμε. Εκείνοι το έκαναν χθες, ζητώντας μια ιδιωτική συνάντηση, off the record, στην οποία αρνηθήκαμε να συναινέσουμε. Στο τέλος, καταλήξαμε ότι θα υπάρξει ένας μικρός off the record κύκλος και ένας ευρύτερος on the record με ρεπόρτερ και αρθρογράφους». Με δεδομένη τη ροπή του Τραμπ προς την αυτοδιάψευση, είναι λογικό να υιοθετεί κανείς την εκδοχή της αμερικανικής εφημερίδας.

Ούτως ή άλλως, τα πρώτα σημάδια για τις σχέσεις του με τους δημοσιογράφους ήταν εξαρχής ιδιαίτερα δυσοίωνα. Στην προχθεσινή off the record συνάντησή του με τηλεπαρουσιαστές και αστέρες των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων, όπως ο Λέστερ Χολτ και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, η συμπεριφορά του υπήρξε σκαιότατη. Σύμφωνα με το γλαφυρό ρεπορτάζ της New York Post, η πρώτη του επαφή με τους δημοσιογράφους στον Πύργο Τραμπ στην 5η Λεωφόρο το βράδυ της Δευτέρας έμοιαζε με εκτελεστικό απόσπασμα.

Ενώ εκείνοι πίστεψαν ότι θα είχαν μια εκ βαθέων ενημέρωση για τα σχέδιά του και την πρόσβαση που θα έχουν μελλοντικά στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ άδραξε την ευκαιρία για να τους επιπλήξει, λέγοντας π.χ. στον Τζεφ Ζάκερ, επικεφαλής του CNN ότι «μισεί το δίκτυό του, όλοι στο CNN είναι ψεύτες» και πως θα πρέπει να ντρέπεται. «Η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων και παρόντες ήταν 30 ώς 40, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων παρουσιαστών ειδήσεων από όλα τα δίκτυα», περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας. Ο Τραμπ δεν σταμάτησε την επίθεση: «Είμαστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο ψεύτες, τα ΜΜΕ είναι απατηλά, κίβδηλα, διαρκώς λένε λάθος πράγματα» φέρεται ότι είπε, ενώ προέβη σε σαφείς αιχμές χωρίς να τις κατονομάσει στη ρεπόρτερ του NBC, Κέιτ Τερ, αλλά και στη Μάρθα Ραντάτς, κάνοντας λόγο για μια φρικτή ρεπόρτερ που έβαλε τα κλάματα όταν έχασε η Χίλαρι.

Εμβρόντητοι οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να διαλευκάνουν ποια θα είναι η πρόσβασή τους στη νέα κυβέρνηση. Η Γκέιλ Κινγκ της πρωινής ζώνης του CBS ρώτησε ποιο θα είναι το πλαίσιο συνεργασίας του Τύπου μαζί του, ενώ ο Ντέιβιντ Μούιρ του ABC τον ρώτησε πώς σκοπεύει να συνδυάσει το γεγονός ότι ο ίδιος θα μένει στην Ουάσιγκτον, ενώ η οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. «Ηταν μια φρικτή συνάντηση», σχολίασε στο αμερικανικό ταμπλόιντ ένας από τους συμμετέχοντες. Κατά την προσφιλή της τακτική, πάντως, η εκπρόσωπος του Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, είχε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τα γεγονότα. «Εξοχες συναντήσεις με τα ανώτατα στελέχη των μεγάλων δικτύων», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή