140.900 άτομα με περιουσία άνω των 50 εκατ.

140.900 άτομα με περιουσία άνω των 50 εκατ.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 140.900 άτομα ανά τον κόσμο έχουν πλούτο άνω των 50 εκατ. δολαρίων και οι μισοί από αυτούς ζουν στη Β. Αμερική. Η εικόνα προκύπτει από τη φετινή έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο, που φέρει τις ΗΠΑ να υπερέχουν σημαντικά σε αριθμό πολυεκατομμυριούχων από όλες τις υπόλοιπες χώρες, με την Ευρώπη να έρχεται δεύτερη – στη Γηραιά Ηπειρο ζει το 21% των πολύ πλούσιων, παγκοσμίως.

Η έκθεση της ελβετικής τράπεζας διαπιστώνει τον αργό ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πλούτου. Τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 3,5 τρισ. δολάρια, στα 256 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση 1,4%, που αντανακλά τον αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η δημιουργία νέου πλούτου, όμως, ήταν ανάλογη της αύξησης που σημείωσε ο παγκόσμιος πληθυσμός στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ετσι, για πρώτη φορά μετά το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο πλούτος ανά ενήλικο άτομο παρέμεινε αμετάβλητος, περίπου σε 52.800 δολάρια.

Η Αμερική και η Ιαπωνία είναι οι χώρες όπου αυξήθηκε φέτος ο αριθμός των πλουσίων. Στην Ιαπωνία ο αριθμός όσων έχουν πλούτο άνω του 1 εκατ. δολ. από τα 2.088 άτομα στα οποία έφτανε το 2015, φέτος είναι 2.826 και στις ΗΠΑ από 13.271 άτομα σε 13.554 άτομα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η Βρετανία, καθώς η διολίσθηση της στερλίνας κατά 15% και η ραγδαία υποχώρηση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου μετά την απόφαση για Brexit προκάλεσε μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Μοιραία μειώθηκε και ο αριθμός όσων έχουν πλούτο άνω του ενός εκατ. δολαρίων, από 2.631 άτομα σε 2.225.

Η φετινή έκθεση της Credit Suisse επιβεβαιώνει τη σημαντική θέση της Ελβετίας στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Η Ελβετία έρχεται μονίμως πρώτη στις παγκόσμιες κατατάξεις, με κριτήριο τον κατά κεφαλήν πλούτο. Από το 2012 και μετά, ο πλούτος ανά ενήλικο στην Ελβετία υπερβαίνει μονίμως τα 500.000 δολάρια, επίπεδο που δεν καταγράφεται σε καμία άλλη χώρα. Φέτος, το σύνολο του πλούτου των ελβετικών νοικοκυριών ανέρχεται σε 3,5 τρισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 1,4% του παγκόσμιου πλούτου, όταν η χώρα είναι έδρα μόλις του 0,1% των ενηλίκων ανά τον κόσμο. Στην Ελβετία, άλλωστε, το να ανήκει κανείς στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού σημαίνει ότι έχει πλούτο άνω των 5 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή