Προβληματισμός Mέρκελ για την διασπορά πλαστών πληροφοριών μέσω social media

Προβληματισμός Mέρκελ για την διασπορά πλαστών πληροφοριών μέσω social media

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, υποψήφια για τέταρτη θητεία στις εκλογές του επόμενου έτους, προειδοποίησε για την διασπορά πλαστών πληροφοριών στο Ιντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στρώνουν το έδαφος στον λαϊκισμό.

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να μην υποτιμούμε αυτό που συμβαίνει με την ψηφιοποίηση και το Ιντερνετ» δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για τη γενική πολιτική ενώπιον της ομοσπονδιακής βουλής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

«Εχουμε σήμερα πολλούς ανθρώπους που συμβουλεύονται μέσα που βασίζονται σε κανόνες πολύ διαφορετικούς από τα δημοσιογραφικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.

«Δεν θέλω να πω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται μία άποψη ορίζεται διαφορετικά σήμερα σε σχέση με 25 χρόνια πριν», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, έκανε λόγο για « πλαστές ιστοσελίδες, για κατασκευασμένες πληροφορίες, για τρολ και για προϊόντα αυτόματης αναπαραγωγής» που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαμορφώνουν άποψη.

Προειδοποίησε επίσης κατά των «απόψεων που αυτο-ενισχύονται μέσω αλγορίθμων» κατά τη διάρκεια της πρώτης της ομιλίας στην Μπούντεσταγκ από την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητάς της για την καγκελαρία.

«Κάτι άλλαξε…καθώς εξελισσόταν η παγκοσμιοποίηση», είπε η Αγγελα Μέρκελ επιμένοντας στο γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος αναπτύσσεται σε ένα «περιβάλλον τελείως διαφορετικό» από εκείνο που επικρατούσε κατά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Ο λαϊκισμός και οι πολιτικοί εξτρεμισμοί γνωρίζουν αύξηση στις δυτικές δημοκρατίες», είπε.

Μόλις την επομένη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, η Αγκελα Μέρκελ έσπευσε να υπενθυμίσει στον λαϊκιστή μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η Γερμανία, που μέχρι σήμερα αποτελούσε εξαίρεση στην Ευρώπη, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την άνοδο της ξενοφοβικής δεξιάς, την Εναλλακτική για τη Γερμανία, που έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες σειρά εκλογικών νικών σε τοπικές εκλογές τη χώρα.

Εκτός απροόπτου, το κόμμα θα κάνει στις βουλευτικές εκλογές του 2017 την είσοδό του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ποντάροντας στην απόρριψη των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή