Η νέα δικαστική ένωση, υπό τη Βασιλική Θάνου, αντίπαλο δέος στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η νέα δικαστική ένωση, υπό τη Βασιλική Θάνου, αντίπαλο δέος στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, εγκρίθηκε με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών μετά την κατάθεση των σχετικών εγγράφων από ομάδα ανώτατων δικαστών που ηγήθηκαν του εγχειρήματος, με επικεφαλής την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, που υπογράφει και πρώτη για την ίδρυση της νεότευκτης ενώσεως.

Συνολικά 40 δικαστικοί λειτουργοί, όπως προκύπτει από την απόφαση του Ειρηνοδικείου, έχουν υπογράψει για τη νέα ένωση, ενώ δεν μετέχουν σε αυτή, ούτε έχουν υπογράψει, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες, είναι ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί που προήχθησαν στις θέσεις που σήμερα κατέχουν κατά την τελευταία διετία, ενώ αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη του καταστατικού της νέας δικαστικής ένωσης, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εγγραφούν ως μέλη της, όχι μόνον ανώτατοι δικαστές, αλλά και δικαστικοί όλων των βαθμίδων ακόμα και συνταξιούχοι.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται από δικαστές και εισαγγελείς, ως στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της άποψης, ότι η νέα δικαστική ένωση, ουσιαστικώς αποτελεί προσπάθεια διάσπασης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που είναι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση με τρεις χιλιάδες μέλη.

Αλλωστε με ανακοίνωση της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και η Ενωση Εισαγγελέων είχαν καταγγείλει ως διασπαστική κίνηση την ενέργεια ίδρυσης της νέας αυτής ενώσεως των ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών, πριν ακόμα εγκριθεί από το Ειρηνοδικείο και είχαν συνδέσει το εγχείρημα με προσπάθειες να  δημιουργηθεί αντίπαλο σχήμα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία τελευταία λαμβάνει θέσεις επί όλων των θεσμικών θεμάτων της δικαιοσύνης ασκώντας σκληρή κριτική και στην ηγεσία της δικαιοσύνης για συγκεκριμένες ενέργειες.

Πάντως το θέμα αυτό, της ίδρυσης νέας δικαστικής ένωσης, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις προσεχείς ετήσιες συνελεύσεις των δικαστών και των εισαγγελέων που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή