Μπαν Κι Μουν: Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό

Μπαν Κι Μουν: Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προέτρεψε σήμερα τον πρόεδρο της Κύπρου και τον τουρκοκύπριο ηγέτη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επανένωση της νήσου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ο Μπαν Κι Μουν διαπιστώνει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξήχθησαν τις τελευταίες δέκα ημέρες και ότι «δεν προέκυψαν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τα κριτήρια (…) όσον αφορά το εδαφικό».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «συμμερίζεται την απογοήτευση» των δύο ηγετών και «τους προτρέπει να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ξεπεραστεί αυτή η συγκεκριμένη δυσκολία και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο» που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Διαβεβαιώνει ότι θα έλθει ξανά σε επαφή με τους δύο ηγέτες για να «εξεταστούν τα επόμενα βήματα» και στο μεταξύ «καλεί τα μέρη να αποφύγουν κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών».

«Δεν είναι ασυνήθιστο να ενσκήπτουν προσωρινά εμπόδια όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες φθάνουν στην τελική τους φάση», σημείωσε ακόμη ο Γενικός Γραμματέας.

Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε ακόμη τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) να κάνουν ό,τι μπορούν για να «υποστηρίξουν τους δύο ηγέτες τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις και για το μέλλον της Κύπρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή