ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχος Κομισιόν: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα»

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ματαιώθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, το γνωστό πλέον Washington Group, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Βερολίνο για αύριο Παρασκευή, με σκοπό οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος να βρουν τον τρόπο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο λόγος της ματαίωσης ήταν οι διαρροές που έγιναν όσον αφορά τη συνάντηση, καθώς δημιουργούσαν μεγάλες προσδοκίες για την έκβασή της, ενώ το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο. Η ίδια πηγή έλεγε στην «Κ» ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ήταν αυτός που ακύρωσε τη συνάντηση εκνευρισμένος με τις διαρροές.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση, κοινοτικές πηγές ανέφεραν χθες πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία εφ’ όλης της ύλης, με απώτερο στόχο να προχωρήσει η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, για το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει μέτρα στους θεσμούς που περιορίζουν το κενό από τα αρχικά επίπεδα του 0,4% του ΑΕΠ (περίπου 700 εκατ. ευρώ), στην περιοχή του 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 360 εκατ. ευρώ). Οι ίδιες πηγές, δε, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα.

Στο θέμα της σύγκλησης του Washington Group, την ώρα που η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Φρέντρικ φον Tισενχάουζεν δήλωνε χθες ότι «ουδεμία συνάντηση έχει προγραμματιστεί», τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν στην «Κ» ότι η συνάντηση της Παρασκευής ήταν προγραμματισμένη αλλά όχι επιβεβαιωμένη. Στο Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων κρατών της Ευρωζώνης, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ, επρόκειτο να συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο ποιος μπορεί να είναι ο συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμένετο να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ, επρόκειτο να συμμετάσχει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πάντα απούσα η Ελλάδα

Τα μέλη του Washington Group, που συστάθηκε το 2011, έχουν λάβει μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα και συγκαλείται συνήθως όταν υπάρχει αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν έχει κληθεί ποτέ σε αυτές τις συναντήσεις.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι διαρροή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το βράδυ της Τρίτης, όχι μόνον επιβεβαίωνε τη διεξαγωγή της μίνι Συνόδου αλλά τη χαρακτήριζε ως προγραμματισμένη και όχι έκτακτη και σημείωνε ότι, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί και με το ελληνικό ζήτημα.

Ενστάσεις από ΔΝΤ

Το βασικό κώλυμα στο οποίο το Washington Group κλήθηκε να βρει τη λύση είναι ότι το ΔΝΤ επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019 και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα (τα επόμενα 5-10 χρόνια), όπως έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ο στόχος, λέει το Ταμείο, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, δεν είναι ρεαλιστικός, κυρίως λόγω των δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα και υποστηρίζει πως θα πρέπει να μειωθεί αισθητά, στο 1,5%, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι. Ετσι, το Ταμείο για να συμμετάσχει ζητεί νέα μέτρα, κάτι το οποίο δεν είναι πολιτικά εφικτό για την ελληνική κυβέρνηση, όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι παράγοντες. Χθες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωναν στην «Κ» τις πληροφορίες που ήθελαν τη συνάντηση να μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ