Μητσοτάκης: Συστράτευση για την πολιτική αλλαγή στη χώρα

Μητσοτάκης: Συστράτευση για την πολιτική αλλαγή στη χώρα

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική του διαχωριστική γραμμή στον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης περιέγραψε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας ότι η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική, καθώς το διακύβευμα είναι το μέλλον της χώρας. Ταυτόχρονα, από το βήμα της Κ.Ο. επανέλαβε το κάλεσμα σε συστράτευση όλων των δυνάμεων που στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση και οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι το ζητούμενο πλέον είναι να μην οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή.

Αναδεικνύοντας την κρισιμότητα των εξελίξεων στο διεθνές πεδίο, την αλλαγή του σκηνικού στην Ευρώπη μετά το Brexit, την εκλογή του Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ, το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία και τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της Ευρωζώνης εντός του 2017, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ότι η πολιτική αλλαγή δεν καθίσταται αναγκαία μόνον από την αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και επειδή «μόνο μια σταθερή, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευθεί τις ανακατατάξεις προς όφελος των συμφερόντων της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να στρογγυλέψει τον πολιτικό του λόγο, προκειμένου να γίνει αρεστός, διαχωρίζοντας τη θέση του από «λαϊκιστικές υπεραπλουστεύσεις» που επένδυσαν στην απελπισία απογοητευμένων πολιτών. Εθεσε δε ως προαπαιτούμενα για να επανεκκινήσει η «μηχανή της ανάπτυξης» τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ χαρακτήρισε «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια της οικονομίας την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, τα «κόκκινα» δάνεια, τη «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία και τη ρευστότητα των φορέων του Δημοσίου. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία ότι ίσως η χώρα βρεθεί ενώπιον του ίδιου «χιλιοπαιγμένου έργου» μιας κυβέρνησης χωρίς σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να παρέλθει και το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου χωρίς συμφωνία για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι «στην καλύτερη περίπτωση ελπίζουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2017 να φθάσουμε εκεί που ήταν η χώρα στο τέλος του 2014». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξή του στην εθνική υπόθεση της ρύθμισης του χρέους. Προχώρησε, ωστόσο, στην κρίσιμη επισήμανση ότι η σχετική συζήτηση δεν είναι παρά «προπέτασμα καπνού για να καλυφθεί η ανικανότητα της κυβέρνησης». Δεσμεύθηκε, πάντως, ότι θα τη στηρίξει, παρόλο που, αν η ελάφρυνση του χρέους δεν συνοδευθεί από αλλαγές στην οικονομία και μεταρρυθμίσεις, δεν θα έχει αντίκρισμα.

Μηνύματα απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόσο προς τους νέους τομεάρχες όσο και στα νεοεισερχόμενα στελέχη μέσω του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στις λίστες του κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε «απεταξάμην» στον χαρακτηρισμό «σκιώδης κυβέρνηση». Οπως το έθεσε, «κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός». Και επανέλαβε ότι το σχήμα δεν τον δεσμεύει ούτε ως προς τη δομή ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν μια δική του κυβέρνηση. Οσο για τους φιλόδοξους υποψηφίους, διαμήνυσε ότι δεν πρέπει να σπεύδουν «να ράψουν κοστούμια βουλευτών, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης». Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε παρενέβησαν μόνον οι Μ. Βορίδης, Νικ. Κακλαμάνης και Χαρ. Αθανασίου. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Κ.Ο. Η πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι μειώνεται η κοινοβουλευτική εμπειρία που απαιτείται για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. από τα έξι στα τέσσερα χρόνια. Η αλλαγή θεωρήθηκε από πολλούς «φωτογραφική» για την προώθηση νεότερων στελεχών.

Ανησυχία για την πορεία των εθνικών θεμάτων

Σήμα κινδύνου για τα «εθνικά θέματα» εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ν.Δ., βάζοντας στο ίδιο μελανό κάδρο τoν απρόβλεπτο παράγοντα Τουρκία μετά το πραξικόπημα, τις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, το «κρεσέντο εθνικισμού» της Αλβανίας και τη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. για το προσφυγικό, που κινδυνεύει να καταρρεύσει. «Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεων με τη γείτονα χώρα. Οι απαράδεκτες αυτές τοποθετήσεις προκαλούν σοβαρό προβληματισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι, την ώρα που ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο. Ως προς το Κυπριακό, επανέλαβε τη στήριξή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσέθεσε, ωστόσο, ότι αξιολογούνται «με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία τα βήματα υπαναχώρησης της τελευταίας στιγμής της άλλης πλευράς, όπως αυτά που έγιναν στην Ελβετία». Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν ήταν τυχαία. Οπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με αυτή την τοποθέτηση «ήθελε να ξεκαθαρίσει τη στάση του τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και απέναντι στον πρωθυπουργό και το πολιτικό σύστημα». Η Ν.Δ. αναδεικνύει τους κινδύνους και μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Κατόπιν σχετικής κινητοποίησης, μάλιστα, η Ν.Δ. ενέταξε σε ψήφισμα του ΕΛΚ τροπολογία όπου εκφράζεται ανησυχία για τις δηλώσεις Ερντογάν.

Η Πειραιώς, όμως, δεν προτίθεται να ρίξει λάδι στη φωτιά των εύφλεκτων εθνικών θεμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι ο Β. Κικίλιας επέλεξε χθες να μην απαντήσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που με καθυστέρηση τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις Ερντογάν. Κυρίως, όμως, το γεγονός ότι, παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης είχε εδώ και δέκα ημέρες προγραμματισμένη περιοδεία στον Εβρο για την Παρασκευή και το Σάββατο, αποφάσισε να την αναβάλει λόγω της πρωθυπουργικής ανάβασης στη Θράκη (που ανακοινώθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες). Αυτό προκειμένου να μην ανταλλάξει σε τούτη τη συγκυρία πολιτικές κορώνες με τον κ. Τσίπρα από τη μεθόριο. Αντ’ αυτού, θα περιοδεύσει στην Αρτα και στα Ιωάννινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή