Τα τελευταία μετάλλια της προεδρίας Ομπάμα

Τα τελευταία μετάλλια της προεδρίας Ομπάμα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα απένειμε χθες την ανώτατη τιμητική διάκριση των ΗΠΑ σε σειρά γνωστών επιστημόνων, επιχειρηματιών, αθλητών και ηθοποιών, στην τελευταία αντίστοιχη τελετή της προεδρίας του. Ο Ομπάμα δυσκολεύτηκε να περάσει το μετάλλιο της Ελευθερίας γύρω από την πλούσια κόμη της τραγουδίστριας Νταϊάνα Ρος, ενώ η αίθουσα ξέσπασε σε γέλια όταν ο πανύψηλος πρόεδρος δεν έφθανε τον λαιμό του μπασκετμπολίστα Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

«Βλέποντας αυτούς τους απίστευτους ανθρώπους, συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι που κάνει τη χώρα μας τη σπουδαιότερη του κόσμου», είπε ο Ομπάμα. Τα μετάλλια δίδονται κάθε χρόνο σε ανθρώπους που συνεισέφεραν στη διαφύλαξη των αμερικανικών συμφερόντων, στην ασφάλεια, στην παγκόσμια ειρήνη ή είχαν ιδιαίτερη συμβολή στον πολιτισμό ή διακρίθηκαν με άλλους τρόπους.

Το βραβείο δόθηκε μετά θάνατον στην αντιναύαρχο Γκρέις Χόπερ, γνωστή και ως «πρώτη κυρία του software», για τη συμβολή της στη δημιουργία της πρώτης γλώσσας προγραμματισμού. Επίσης τιμήθηκε η Μάργκαρετ Χάμιλτον, που προγραμμάτισε τους υπολογιστές του προγράμματος εξερεύνησης του διαστήματος Apollo και των σκαφών που έφθασαν στο φεγγάρι, και ο Ρίτσαρντ Γκάρουιν, ένας από τους εφευρέτες της βόμβας υδρογόνου. «Ο Γκάρουιν εφηύρε επίσης εξαρτήματα για μαγνητικούς τομογράφους, εκτυπωτές λέιζερ και οθόνες αφής», είπε ο Ομπάμα, «ακόμη και ένα ειδικό εξάρτημα για να πλένεις μύδια. Πολύ θα ήθελα να το έβλεπα», είπε.

Βραβεύθηκε επίσης ο ιδρυτής της Μicrosoft Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα για το φιλανθρωπικό τους έργο, αλλά και άνθρωποι που έδωσαν μάχες για την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως η Ινδιάνα Λουίζ Κόμπελ. Επίσης, οι ηθοποιοί Ρόμπερτ Ρένφορντ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τομ Χανκς, καθώς και ο αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι.

Με δάκρυα στα μάτια παρέλαβε το μετάλλιο η παρουσιάστρια και ηθοποιός Ελεν ντε Τζένερις, η οποία βραβεύθηκε για το θάρρος της τηλεοπτικής ανακοίνωσης της ομοφυλοφιλίας της σε εποχές που οι ΗΠΑ ήταν πολύ πιο συντηρητικές. «Τώρα που έχουμε φθάσει τόσο μακριά, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο κουράγιο χρειαζόταν για να αποκαλύψει η Ελεν τη σεξουαλική της ταυτότητα στον πιο δημόσιο χώρο που υπάρχει, πριν από σχεδόν 20 χρόνια», είπε ο Ομπάμα. «Ηταν ένα απίστευτο φορτίο. Ρίσκαρες την καριέρα σου και πλήρωσες τίμημα», είπε ο Ομπάμα.

Βραβεύοντας τον θρυλικό μπασκετμπολίστα Μάικλ Τζόρνταν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το όνομά του χρησιμοποιείται πλέον ως μέτρο τελειότητας σε άσχετους χώρους, μιλώντας χιουμοριστικά για τον «Μάικλ Τζόρνταν των ραββίνων». Για τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ σημείωσε ότι «υπερασπίστηκε τη μουσουλμανική πίστη του με σθένος» και θύμισε ότι όταν ο Τζαμπάρ ήταν στο πανεπιστήμιο άλλαξαν οι κανόνες του πανεπιστημιακού μπάσκετ για να απαγορευθούν τα καρφώματα. «Οταν ένα άθλημα αλλάζει κανόνες μόνο για να δυσκολέψει εσένα, είσαι πολύ καλός», είπε ο Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή