Κάτω του 7% παραμένει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Κάτω του 7% παραμένει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 μηνών βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων. Οι επενδυτές δείχνουν πως περιμένουν μια θετική εξέλιξη αναφορικά με την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται και αφορούν τόσο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος όσο και τις αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αν και από τις αρχές της εβδομάδας τα μηνύματα που έρχονται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών υποδεικνύουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι επενδυτές δεν έδειξαν να επηρεάζονται αρνητικά.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου συνέχισε να βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7% και υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στα επίπεδα του 6,8%, όταν στις 15 Νοεμβρίου (που ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στην Αθήνα) ήταν στο 7,3%. Μάλιστα, στις αρχές του μήνα η απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν στο 8%, ενώ στην περιοχή του 6,8% είχε βρεθεί τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2016.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 3ετών ομολόγων. Στις αρχές Νοεμβρίου η απόδοσή τους ήταν στο 8,4%, ενώ στις 15 του μήνα είχε μειωθεί στο 7,5%. Χθες, υποχώρησε ακόμα και στα επίπεδα του 6,7%.

Πάντως, στον απόηχο των δηλώσεων περί μη σύγκλησης του Washington Group την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους και το πώς θα μπορούσε να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, καταγράφηκε μiα στασιμότητα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, οι επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν διάθεση να αναλάβουν το ρίσκο της τοποθέτησης κεφαλαίων τους σε ελληνικά ομόλογα, καθώς προσδοκούν σε ένα «καλό» νέο τις επόμενες ημέρες. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων έρχεται ως αποτέλεσμα μικρής αξίας κινήσεων στην αγορά.

Τα «καλά» νέα που περιμένουν οι επενδυτές έχουν να κάνουν κυρίως με την ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στο QE. Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Επίσης, περαιτέρω θετική επίπτωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είχε και μiα απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η αγορά αναμένει από το Eurogroup του Δεκεμβρίου τις ανακοινώσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ οποιαδήποτε ένδειξη για επεξεργασία και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα συνέβαλε στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Αλλωστε, η αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα έστελνε και ένα σήμα στις αγορές ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τις συνθήκες για να συμφωνήσουν σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι οι επενδυτές έχουν λόγους να αναλαμβάνουν κάποιο ρίσκο, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν «καλά» νέα είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή