Λογοκρισία με τις ευχές Ζούκερμπεργκ

Λογοκρισία με τις ευχές Ζούκερμπεργκ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΝΛΟΟΥ ΠΑΡΚ. Εργαλείο λογοκρισίας δημιούργησε το Facebook, σε μια προσπάθεια να πείσει την Κίνα να του επιτρέψει να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, ύστερα από απαγόρευση επτά ετών, σύμφωνα με αποκάλυψη των Times της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δημιούργησε το λογισμικό λογοκρισίας, ικανό να «σβήνει» δημοσιεύσεις χρηστών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες. Ο Ζούκερμπεργκ είχε συναντηθεί τον περασμένο Μάρτιο με τον επικεφαλής προπαγάνδας του ΚΚ Κίνας, Λιου Γιουνσάν, ο οποίος είχε εκδηλώσει την ευχή ότι το Facebook θα ενίσχυε τις ανταλλαγές και θα επιτύγχανε «καθεστώς αμοιβαίας κατανόησης» με τις κινεζικές εταιρείες του Διαδικτύου, όπως είχε αναφέρει το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

«Εχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένως το ενδιαφέρον μας για την Κίνα και δαπανούμε πολύ χρόνο, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να μάθουμε περισσότερα για τη χώρα», είπε στο Reuters η εκπρόσωπος Τύπου του Facebook, Αριέλ Αρία, για να συνεχίσει: «Παρά ταύτα, δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι η προσέγγισή μας. Για την ώρα, δίνουμε έμφαση στην προσφορά βοήθειας σε κινεζικές εταιρείες και προγραμματιστές για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε νέες αγορές του εξωτερικού, χάρη στη διαφημιστική μας πλατφόρμα».

Οι ξένες εταιρείες στην Κίνα –και κυρίως όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης– βρίσκονται αντιμέτωπες με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, αλλά και με ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις. Η ημερήσια εφημερίδα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων αποκαλεί το Διαδίκτυο «το σημαντικότερο μέτωπο στην ιδεολογική μάχη κατά των Δυτικών αντι-κινεζικών δυνάμεων».

Η Κίνα, που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του Ιντερνετ στον κόσμο, απαγόρευσε την πρόσβαση στο Facebook μετά τις ταραχές στο Ουρουμτσί, τον Ιούλιο του 2009, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά πληροφοριών για την εξέγερση της μουσουλμανικής μειονότητας. Την εξέγερση των Ουιγούρων κατέπνιξαν οι κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 140 νεκρούς.

Παρότι το Facebook δημιούργησε το λογισμικό λογοκρισίας, η εταιρεία δεν σχεδιάζει να αναλάβει η ίδια την ευθύνη της «κατάργησης» δημοσιεύσεων, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης. Την αποστολή αυτή θα αναλάβει ο Κινέζος συνεταίρος του Facebook, που θα αποκτήσει έτσι τη δυνατότητα να «επιθεωρεί» το περιεχόμενο της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, σβήνοντας όσες δημοσιεύσεις θεωρεί «ακατάλληλες».

Σε στάδιο σχεδιασμού

Η εφαρμογή λογοκρισίας βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού, σύμφωνα με τους Times, που αναφέρουν ότι η εταιρεία του Μένλοου Παρκ δεν έχει προωθήσει –ακόμη– το λογισμικό αυτό στις κινεζικές αρχές. «Το λογισμικό λογοκρισίας είναι μία από τις πολλές ιδέες που έχει συζητήσει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με τις κινεζικές αρχές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με στόχο την επάνοδο του Facebook στη χώρα και ενδέχεται η πρόταση αυτή να μην εφαρμοσθεί ποτέ», αναφέρει η εφημερίδα στο εκτενές της ρεπορτάζ.

Το Facebook, που αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις τους τελευταίους μήνες για αυθαίρετη αφαίρεση περιεχομένου, φιλοδοξεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε ακόμη περισσότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή