Πόλη του Αθλητισμού ο Δήμος Ευρώτα έπειτα από τέσσερα χρόνια… τρέξιμο

Πόλη του Αθλητισμού ο Δήμος Ευρώτα έπειτα από τέσσερα χρόνια… τρέξιμο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τίτλους πάντως πάμε καλά. Μετά την ανακήρυξη της Αθήνας παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου για το 2018 και τη στέψη της Ελευσίνας πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, τη σκυτάλη παίρνει η Πελοπόννησος και ο Δήμος Ευρώτα. Επειτα από προσπάθειες τεσσάρων χρόνων, ο δήμος ανακηρύχθηκε από το ACES Europe «Ευρωπαϊκή Πόλη του Αθλητισμού 2017» σε ειδική τελετή σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το ACES Europe είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες, που κάθε χρόνο από το 2001 βραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις με βάση την ανάπτυξη του αθλητισμού και την επιρροή του στη δομή της κοινωνίας, σε συνδυασμό με τις δράσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στον Δήμο Ευρώτα απονεμήθηκε ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού στην κατηγορία των πόλεων κάτω των 25.000 κατοίκων.

Ιδέα Μαριέττας Γιαννάκου

«Η ιδέα να θέσουμε υποψηφιότητα στον διαγωνισμό γεννήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης. «Σε μια επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, που προέρχεται από την περιοχή μας και ήταν τότε ευρωβουλευτής, μου μίλησε για έναν θεσμό που συνδέει τον αθλητισμό με την υγιεινή διατροφή και μπορεί να είναι όχημα για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων. Οντας αγροτική περιοχή, θεωρήσαμε σωστό να μπούμε στο παιχνίδι της εξωστρέφειας για να αποκτήσουμε brand name και να προωθήσουμε τη γενικότερη ανασυγκρότηση του δήμου με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων».

Επί τέσσερα χρόνια προσπαθούσαν να συντάξουν φάκελο υποψηφιότητας που θα είχε κάποια τύχη στον διαγωνισμό. Στο διάστημα αυτό διοργανώθηκαν στον δήμο μια σειρά αθλητικών events μεγάλης εμβέλειας, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος, ποδηλατικοί αγώνες και ποδοσφαίρου παίδων. «Ολα αυτά μας βοήθησαν να συμπληρώσουμε τον φάκελο της υποψηφιότητάς μας, που σε συνδυασμό με το διατροφικό κίνητρο αξιολογήθηκε θετικά με αποτέλεσμα να κερδίσουμε το έπαθλο».

Η προσπάθεια έχει ήδη αποφέρει καρπούς. Οπως λέει ο δήμαρχος, ήταν εν μέρει χάρη στην αναγνωρισιμότητα που πέτυχε ο δήμος λόγω του διαγωνισμού που υλοποιείται, επένδυση ρωσογερμανικών συμφερόντων ύψους 30 εκατ. ευρώ (χυμοποιία). «Αποκτάται εμπιστοσύνη από τους εταίρους που θα ήθελαν να μας προσεγγίσουν».

Σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ήδη καταρτιστεί και θα ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου. «Είμαστε έτοιμοι να εκπροσωπήσουμε επάξια τη χώρα μας. Η βράβευση θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολιτιστικών αξιοθεάτων του δήμου, αλλά και των τοπικών παραδοσιακών του προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή, ενώ θα επισπεύσει την υλοποίηση μελετών για τη δημιουργία των απαραίτητων έργων υποδομής σε όλη τη δημοτική επικράτεια».

Αλλες πόλεις

Εκτός από τον Δήμο Ευρώτα, Ευρωπαϊκές Πόλεις για τον Αθλητισμό αναδείχθηκαν επίσης οι Αλάσιο (Ιταλία), Μπάνκσο (Βουλγαρία), Coin (Ισπανία), Ορβιέτο (Ιταλία), Τιράνο (Ιταλία), Belisce (Κροατία), Vicar (Ισπανία) και Μοντεκατίνι Τέρμε (Ιταλία). Πρωτεύουσα του Αθλητισμού για το 2017 ανακηρύχθηκε η Μασσαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή