«Πράσινο φως» για τη νέα δικαστική ένωση

«Πράσινο φως» για τη νέα δικαστική ένωση

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα έντασης στους κόλπους της Δικαιοσύνης πυροδοτεί η ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης από ανώτατους και ανώτερους δικαστές, το καταστατικό της οποίας εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όπου είχαν κατατεθεί και τα σχετικά έγγραφα, με τις υπογραφές ανώτατων δικαστών, με πρώτη εκείνη της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, στην οποία αποδίδεται από πολλούς η πρωτοβουλία για την ίδρυση της νέας ενώσεως.

Συνολικά, 40 δικαστικοί λειτουργοί έχουν υπογράψει για τη νέα ένωση, ενώ δεν μετέχουν σε αυτήν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου. Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες είναι ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί που προήχθησαν στις σημερινές τους θέσεις κατά την τελευταία διετία, ενώ αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη του καταστατικού της νέας ένωσης που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εγγραφούν ως μέλη της δικαστικοί όλων των βαθμίδων, ακόμη και συνταξιούχοι. Το γεγονός αυτό εκτιμάται από δικαστές και εισαγγελείς ως στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η νέα ένωση αποτελεί προσπάθεια διάσπασης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που είναι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση, με 3.000 μέλη.

Αλλωστε, με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αλλά και η Ενωση Εισαγγελέων είχαν καταγγείλει ως διασπαστική κίνηση την ενέργεια ίδρυσης της νέας αυτής ενώσεως των ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών και είχαν συνδέσει το εγχείρημα με προσπάθειες να δημιουργηθεί αντίπαλο σχήμα στην ΕΔΕ, που λαμβάνει τελευταία θέσεις επί θεσμικών θεμάτων, ασκώντας σκληρή κριτική και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες ενέργειες.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στις προσεχείς ετήσιες συνελεύσεις των δικαστών και των εισαγγελέων (27/11 και 10/12) και να αποτελέσει σημείο τριβής, καθώς συνδέεται και με το αίτημα για παράταση της θητείας της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πέραν των 67 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή