ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: Τοπική αυτοδιοίκηση και ΝΔ εμποδίζουν τη λύση για τους πρόσφυγες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω του προσφυγικού, επέρριψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

Οπως είπε ο κ. Μουζάλας παρά το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είχε προτείνει τη λύση για τη δημιουργία καταυλισμού στο ΧΑΔΑ και παρόλο που τελικά εκταμιεύθηκαν και 3,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, τελικά ο δήμος υπαναχώρησε.

Μάλιστα ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δήμος επηρεάστηκε από τις δυσκολίες της κατάστασης την οποία εκμεταλλεύθηκαν ακροδεξιά στοιχεία.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που εμποδίζουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.

«Στα νησιά έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, έχουμε λύση όμως στο πρόβλημα η οποία εμποδίζεται πάνω από ένα μήνα στην υλοποίηση γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ την είχε προτείνει δεν την θέλει. Εδώ και τρεις μήνες συζητάμε να φτιάξουμε καταυλισμό στο ΧΑΔΑ. Ενώ όμως εξασφαλίστηκε το κονδύλι ο δήμος υπαναχώρησε», είπε ο κ. Μουζάλας και υποστήριξε ότι οι δυσκολίες της κατάστασης την οποία εκμεταλλεύθηκαν ακροδεξιά στοιχεία ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ζητούν την απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί.

Οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα προκάλεσαν την παρέμβαση του Δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που οδήγησε στην ξαφνική αλλαγή στάσης της τοπικής κοινωνίας. «Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες ακολουθεί ο δήμος και με τις οποίες γίνονται αυτά τα πράγματα και το καθήκον του είναι να εκφράζει την τοπική κοινωνία», είπε ο κ. Βουρνούς, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο δήμος υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια.

«Το τι πρέπει να γίνει σε όλα τα νησιά πρέπει να το πει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι εμείς υπονομεύουμε οτιδήποτε, δεν έχουμε ούτε αστυνομία, ούτε υπουργείο Εξωτερικών, όσο για το τι λέει η συμφωνία αν είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο βασίζεται όλη η εθνική πολιτική, δεν είναι δουλειά του δήμου να την ερμηνεύσει», ανέφερε.

Σε διάψευση της καταγγελίας ότι η ΝΔ εμποδίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προέβη, επίσης μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταφοράς προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα ο υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι δυνατή βάσει της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν επιλέξει τόσο η Κομισιόν όσο και η Άγκυρα. Προειδοποίησε δε ότι εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα δεχτούν νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη γείτονα χώρα, με τους αριθμούς των καθημερινών αφίξεων να μετρώνται στις χιλιάδες.

«Εάν απομακρυνθούν από τη νησί και πέσει η συμφωνία δεν θα φύγουν οι πρόσφυγες, απλά κάθε βράδυ θα έρχονται 2.000 κατά μέσο όρο. Αυτή είναι η ερμηνεία της Ε.Ε. και της Τουρκίας που έχουν κάνει τη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επιβάλει λύσεις ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι λύσεις θα επιβληθούν, ενώ απηύθυνε έκκληση και στους νησιώτες να στηρίξουν τη συμφωνία, καθώς χωρίς αυτήν εκτίμησε ότι θα είχαμε άλλους 100.000-150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Θέλουμε και θα πάρουμε μέτρα για τα νησιά, δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η συμφωνία, κάνω έκκληση στους νησιώτες να φτιαχτούν οι χώροι να κάνουμε τους διαχωρισμούς, να γίνουν τα κέντρα κράτησης και να κάνουν ότι μπορούν για να διατηρηθεί η συμφωνία», είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ