Θα τα βάλει ο Τραμπ με την Κίνα;

Θα τα βάλει ο Τραμπ με την Κίνα;

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Περού, ένα από τα σημαντικότερα θέματα θα είναι αν ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του εναντίον της Κίνας, της υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου μετά την αμερικανική. Μόλις ο κ. Τραμπ αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου, στις 20 Ιανουαρίου, θα ανυψώσει εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα; Θα παρασύρει την Ουάσιγκτον σε έντονη αντιπαράθεση με το Πεκίνο; Αν και δεν έχει ακόμη κηρυχθεί εμπορικός πόλεμος από τις ΗΠΑ, η Κίνα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη. Ο πόλεμος κατά της παγκοσμιοποίησης από τις ΗΠΑ θα ωφελήσει αναμφίβολα την κινεζική οικονομία. Ο Εσβαρ Πράσαντ, πρώην υπεύθυνος επί κινεζικών θεμάτων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστηρίζει πως «η Κίνα θα είναι μακροπρόθεσμα κερδισμένη». Σε πρώτο πλάνο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο η επιβολή δασμών 45% από τις ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές, συνολικού ύψους 500 δισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ απορροφούν το 16% των κινεζικών εξαγωγών, αλλά είναι η πιο εύρωστη αγορά για την Κίνα. Φόβοι για την εξάπλωση ενός προστατευτισμού από τις ΗΠΑ ήδη ενθαρρύνουν τη φυγή κεφαλαίων από την Κίνα.

Η Κίνα, ωστόσο, μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να απορροφήσει τους κραδασμούς από την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Και, βέβαια, θα υπάρξουν αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ. Σε άρθρο της, όπου εκφράζονται οι απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, η κινεζική Global Times προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από την κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ. «Μια σειρά παραγγελιών στην Boeing θα αντικατασταθούν με την Airbus. Θα μειωθούν οι πωλήσεις των αμερικανικών αυτοκινήτων και των iPhones. Θα παγώσουν οι εισαγωγές σόγιας και καλαμποκιού από τις ΗΠΑ».

Η Κίνα έχει αρκετές επιλογές ως αντίποινα. Μπορεί να απαγορεύσει σε κρατικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με αμερικανικές. Μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση σε βασικά εμπορεύματα και να υποβαθμίσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας εις βάρος αμερικανικών πατεντών και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Κάποιοι από τους ισχυρότερους ομίλους των ΗΠΑ θα περάσουν δύσκολα. Παραδείγματος χάριν, τα περισσότερα iPhone της Apple συναρμολογούνται στην Κίνα. Το κόστος συναρμολόγησης είναι χαμηλότερο από το 4% της προστιθέμενης αξίας μιας συσκευής. Αυτό σημαίνει πως με μια κίνηση η Κίνα θα μπορούσε να σταματήσει την παραγωγή των iPhones, με ελεγχόμενο κόστος για την οικονομία της. Από την άλλη πλευρά, η Apple θα αναγκαζόταν να μεταφέρει την παραγωγή των κινητών τηλεφώνων της σε άλλη χώρα. Είναι σχεδόν αδύνατη η εγκατάσταση αυτών των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Πίτερσον Διεθνών Οικονομικών, ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα και το Μεξικό θα οδηγήσει σε αύξηση της αμερικανικής ανεργίας από 4,9% σήμερα σχεδόν στο 9% έως το 2020. Οι ΗΠΑ θα στιγματιστούν ως ο «κακός» σε αυτήν τη μάχη, ανεξάρτητα από το πλήγμα που μπορεί να προκαλέσει η Κίνα σε αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακόμη και αν μπλοφάρει ο κ. Τραμπ, έχει ήδη αλλάξει η αντίληψη του κόσμου για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στον κόσμο. Οσο ενισχύονται οι τάσεις του λαϊκιστικού εθνικισμού σε άλλες χώρες του πλούσιου κόσμου, όπως στη Γαλλία και στη Βρετανία, η Κίνα θα αναδειχθεί υπέρμαχος της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Ηδη οι ΗΠΑ έχουν σχετικά αδύναμο ρόλο στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν την Κίνα. Η Κίνα έχει καταφέρει να κερδίσει επενδύσεις στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. «Η Κίνα εξελίσσεται σε ηγετικό μέλος της διεθνούς κοινότητας», σχολιάζει ο κ. Πράσαντ στο νέο βιβλίο του «Κερδισμένο νόμισμα», όμως, προσθέτει, «όχι με βάση τους κανόνες της Δύσης, αλλά χαράσσοντας τους δικούς της σε ένα σύστημα που η ίδια επιθυμεί να έχει τον πρώτο ρόλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή