Καραμούζης: «Να εμπιστευθούμε τη χώρα για να κάνουν το ίδιο και οι ξένοι»

Καραμούζης: «Να εμπιστευθούμε τη χώρα για να κάνουν το ίδιο και οι ξένοι»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτατη πολιτική συναίνεση, ισχυρή κοινωνική συμμαχία για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και την ενεργοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank Νικόλαος Καραμούζης.

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι τη δεκαετία 1996 – 2007 αρχικά χτίστηκε και μετά χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς στη χώρα εισέρρευσαν από τις διεθνείς αγορές, από άλλες πηγές και από τους επίσημους φορείς σημαντικοί χρηματοπιστωτικοί πόροι ύψους 400 – 500 δισ. ευρώ. «Οι σημαντικοί όμως χρηματοδοτικοί πόροι και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού δεν αξιοποιήθηκαν για τη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Eurobank τόνισε ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε ως λύση για το ελληνικό πρόγραμμα, κυρίως με ευθύνη της τρόικα, είχε πολλές ατέλειες και εσφαλμένες υποθέσεις, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις επιβαρύνοντας υπερβολικά το κοινωνικοοικονομικό κόστος προσαρμογής. Παράλληλα, ξεχώρισε ακόμα δύο παράγοντες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη δραματική αύξηση του κόστους προσαρμογής: Το ότι δεν αναλάβαμε ποτέ την ιδιοκτησία των προγραμμάτων προσαρμογής που υπογράψαμε και ότι οι εταίροι μας, αρκετές φορές, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές κυβερνήσεις και στη δέσμευσή τους να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, αποσταθεροποίησαν τις προσδοκίες των αγορών, χρησιμοποιώντας τον κίνδυνο του Grexit ως διαπραγματευτικό μέσο.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι για να πετύχουμε την οριστική έξοδο από την κρίση, την επιστροφή σε ανάπτυξη και την απαλλαγή από την επιτροπεία των ξένων πρέπει να πετύχουμε μια ευρύτατη πολιτική συναίνεση γύρω από μία ηγεσία με ισχυρές πεποιθήσεις και άποψη για το μέλλον, που θα πλαισιώνεται από ισχυρή τεχνοκρατική ομάδα, η οποία θα πιστεύει απόλυτα ότι η χώρα έχει προοπτική, θα καλλιεργεί και θα προβάλλει μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση και θα είναι έτοιμη να συγκρουστεί με κατεστημένα και συμφέροντα που κρατούν τον τόπο δέσμιο των συμφερόντων τους επί χρόνια. Επιπλέον, σημείωσε, χρειαζόμαστε την κοινωνία μαζί μας, να πείσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ότι η οικονομία της αγοράς, οι μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και πλούτο, διευρύνουν τις δυνατότητες κοινωνικής πολιτικής, προσφέρουν ελπίδα και προοπτική, σταθεροποιούν ή βελτιώνουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και απομειώνουν την υπερχρέωση δημοσίου και ιδιωτών. Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε ένα κάλεσμα ευθύνης, επενδύσεων, προφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Να δείξει πρώτη ότι εμπιστεύεται τη χώρα της για να την εμπιστευθούν και οι ξένοι επενδυτές συμμετέχοντας ενεργά και με αποφασιστικότητα στη διαμόρφωση της νέας προοπτικής. «Στην πράξη, εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή