Μεταρρυθμίσεις που απογειώνουν την ελληνική οικονομία

Μεταρρυθμίσεις που απογειώνουν την ελληνική οικονομία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του ΑΕΠ έως 8,5%, της απασχόλησης κατά 6,7% και των επενδύσεων κατά 11,5% την επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να επιφέρει η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συζήτησης –την οποία συντόνισε ο αρθρογράφος της «Κ» Κ. Καλλίτσης– στο πλαίσιο της παρουσίασης από τον οργανισμό διαΝΕΟσις του βιβλίου «Χάρτης εξόδου από την κρίση: Ενα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα», των Π. Τσακλόγλου, Γ. Οικονομίδη, Γ. Παγουλάτου, Χ. Τριαντόπουλου και Α. Φιλιππόπουλου. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως από τις αναλύσεις της ΤτΕ αποδεικνύεται ότι «η κυριότερη επίδραση των μεταρρυθμίσεων αφορά την ταχύτερη άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής». Ειδικότερα:

• Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, που οδηγούν σε μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων σε μόνιμη βάση κατά 10%, αναμένεται σε ορίζοντα δεκαετίας να οδηγήσουν σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,5% και σε αύξηση της απασχόλησης και των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 3% και 4,5% αντίστοιχα.

• Η αύξηση του ανταγωνισμού σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της άρσης ρυθμιστικών εμποδίων στην είσοδο νέων επιχειρήσεων και στη λειτουργία τους, οδηγεί σε μειώσεις του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Mια μείωση του περιθωρίου κέρδους σε μόνιμη βάση κατά 10% αναμένεται σε ορίζοντα δεκαετίας να οδηγήσει σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% και σε αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών επενδύσεων κατά 3,7% και 7% αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή «χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή και αταλάντευτη συνέπεια» στην υλοποίηση του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης στην ίδια εκδήλωση δήλωσε πως, «αν η μείωση των πλεονασμάτων επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα τριετές πρόγραμμα στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων, στήριξης των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους». Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «σημαντικό επιταχυντή» για την ελληνική οικονομία μείωση του χρέους που «να συνοδεύεται με μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018», κάνοντας λόγο για ανάγκη αποσαφήνισης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Επίσης, δήλωσε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές η κυβέρνηση επιδιώκει, μεταξύ άλλων, και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή