ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατεπείγουσα ερώτηση Δ.Παπαδημούλη για την κατάσταση των προσφύγων στην Ουγγαρία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, αναφορικά με την «επείγουσα περίπτωση του Σύρου πρόσφυγα Ahmad H., που αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία», κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και συνυπέγραψαν 20 ακόμη ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες.

Στην ερώτηση υπογραμμίζεται, επίσης, «η επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία, καθώς και για τη συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Αρχές της χώρας».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλείται στην ερώτησή του, την πρόσφατη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας (06.07.2016), σύμφωνα με την οποία «οι νομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ουγγαρία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες προστασίας των αιτούντων άσυλο», καθώς και εκθέσεις παρατηρητών που αναφέρουν ότι πολλοί πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη Σερβία και ενώ αναζητούν καταφύγιο στην Ουγγαρία, πέφτουν θύματα εχθρικής αντιμετώπισης από τις ουγγρικές Αρχές.

«Στις 09.06.15, μία ημέρα αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα νότια σύνορά της, πολλοί πρόσφυγες απωθήθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν, σύμφωνα με Διεθνείς Οργανισμούς. Έντεκα άνθρωποι είναι αυτές τις μέρες σε δίκη στο Szeged, με κατηγορίες για συμμετοχή σε μαζικές ταραχές, συμπεριλαμβανομένης μιας τυφλής ηλικιωμένης γυναίκας. Ένας από αυτούς, ο συριακής καταγωγής Α.Η., κατηγορείται για τρομοκρατία και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ισόβιας κάθειρξης» αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.

Με βάση το γεγονός ότι η τελευταία ακρόαση στο δικαστήριο για τον Ahmad H. είναι στις 30 Νοεμβρίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά την Επιτροπή «ποιες ενέργειες σκοπεύει να λάβει για την προστασία των δικαιωμάτων του Α.Η., με βάση τη Σύμβαση του 1951 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», καθώς και «αν θεωρεί ότι η ποινή του είναι δυσανάλογη κατά πολύ σε σχέση με τις κατηγορίες», ακόμη και εάν αποδειχθεί ότι αυτές ισχύουν.

Την ερώτηση του εωροβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπογράφουν οι: Lynn BOYLAN (GUE/NGL, Ιρλανδία), Κώστας ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ (GUE/NGL, Ελλάδα), Sergio COFFERATI (S&D, Ιταλία), Ana GOMES (S&D, Πορτογαλία), Tania GONZALEZ PENAS (GUE-NGL, Ισπανία), Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (GUE/NGL, Ελλάδα), Merja KYLLONEN (GUE/NGL, Φινλανδία), Sabine LOSING (GUE/NGL, Γερμανία), Curzio MALTESE (GUE/NGL, Ιταλία), Edouard MARTIN (S&D, Γαλλία), Marisa MATIAS (GUE/NGL, Πορτογαλία), Δημήτρης ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (GUE/NGL, Ελλάδα), Georgi PIRINSKI (S&D, Βουλγαρία), Elly SCHLEIN (S&D, Ιταλία), Molly SCOTT CATO (Greens/EFA, Βρετανία), Barbara SPINELLI (GUE/NGL, Ιταλία), Νεοκλής ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ (GUE/NGL, Κύπρος), Josep-Maria TERRICABRAS (Greens/EFA, Ισπανία), Estefania TORRES MARTINEZ (GUE-NGL, Ισπανία), Ernest URTASUN (Greens/EFA, Ισπανία), Angela VALLINA (GUE-NGL, Ισπανία).
   Κ.Θ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ