Η Ε.Ε. αλλάζει τους τραπεζικούς κανόνες

Η Ε.Ε. αλλάζει τους τραπεζικούς κανόνες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας τις προτάσεις των παγκόσμιων κανονιστικών αρχών, αλλά υιοθετώντας και αρκετές αλλαγές. Η διαφοροποίηση της Κομισιόν αναδεικνύει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ επί του θέματος αλλά και τον ευρύτερο κατακερματισμό των εποπτικών κανονισμών, τάση που θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να θέσει τέλος στην εποχή των οικονομικών διασώσεων τραπεζών από τους φορολογουμένους, να περιορίσει το ύψος των αμοιβών που λαμβάνουν οι τραπεζίτες, να μειώσει τη γραφειοκρατία. Ωστόσο οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν και ορισμένες αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση των εταίρων εκτός Ε.Ε., οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι τόσο αυστηρή όσο η αμερικανική. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν πιέζει αμερικανικές και μη ευρωπαϊκές τράπεζες να δημιουργήσουν holding στην Ευρωζώνη. «Παρουσιάσαμε νέες προτάσεις που οδηγούν σε περιορισμό του ρίσκου, βασισμένες στα συμπεφωνημένα παγκόσμια πρότυπα, ενώ λάβαμε υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα», δήλωσε χθες ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντιδράσεις θα μπορούσε να προκαλέσει η ερμηνεία της Κομισιόν για τον νέο κανόνα που προβλέπει πως οι τράπεζες που έχουν συστημική σημασία για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να εκδώσουν ειδική κατηγορία ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούν να διαγραφούν εύκολα ή να μετατραπούν σε μετοχές και, τελικά, να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε περίπτωση προβλήματος. Το μέτρο αφορά 13 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και είχε αποφασιστεί πέρυσι στη σύνοδο του G20. Δεύτερο σημείο τριβής με ΗΠΑ και Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι η πρόταση των Βρυξελλών, οι μεγάλες ξένες τράπεζες να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια ώστε να αντέξουν σε ενδεχόμενη κρίση, χωρίς να χρειαστεί να λάβουν ενίσχυση από τις μητρικές τους. Η πρόταση είναι ανάλογη με όσα ισχύσουν στις ΗΠΑ για τις ξένες τράπεζες. «Το πρόβλημα είναι πως οι νέοι κανόνες είναι ανελαστικοί και μοιάζουν με επιθετική αντίδραση στις εξελίξεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ, τη στιγμή κατά την οποία η αγορά θεωρεί κρίσιμης σημασίας τη σύγκλιση και τη συνεργασία των κανονιστικών αρχών», σχολίασε στο Reuters o κ. Τζέιμς Πέρι από τη δικηγορική εταιρεία Ashurst.

Δανεισμός κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τρόπους ώστε να δανείζει μεγαλύτερο μέρος από τα κρατικά ομόλογα που έχει αγοράσει, στην προσπάθειά της να αποφύγει ενδεχόμενο «πάγωμα» της αγοράς βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repo), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα 1,06 τρισ. ευρώ για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομία. Ωστόσο οι αγορές της ΕΚΤ έχουν δημιουργήσει έλλειψη κρατικών ομολόγων, ιδίως γερμανικών, που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση στις συμφωνίες βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Πιθανές αλλαγές περιλαμβάνουν μείωση των χρεώσεων για εταιρείες που καθυστερούν να επιστρέψουν τα ομόλογα που έχουν δανειστεί, αποδοχή νέου τύπου εγγυήσεων και επέκταση του χρονικού ορίου του δανεισμού τους.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου. Η όποια απόφαση ληφθεί θα εξαρτηθεί και από άλλες αλλαγές που αναμένεται να κάνει η ΕΚΤ, με πιθανότερη την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή