Κρίσιμη η 5η Δεκεμβρίου για την ελληνική οικονομία

Κρίσιμη η 5η Δεκεμβρίου για την ελληνική οικονομία

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα πραγματοποιείται το Euroworking Group (EWG), που θα κληθεί να εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, όμως, εκπρόσωποι των δανειστών, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, αναμένεται να δώσουν το στίγμα των εξελίξεων από την Αθήνα. Ο κ. Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επιφορτισμένος με την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος για λογαριασμό της ΕΚΤ, θα μιλήσει στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ προσκεκλημένοι να μιλήσουν, χωρίς να είναι ακόμα επιβεβαιωμένη η παρουσία τους, είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε. και η Ντέλια Βελκουλέσκου (φωτ.) από το ΔΝΤ.

Η πρόωρη εξόφληση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) είναι πλέον το βασικό σενάριο, ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές. Μάλιστα, η εκτίμηση είναι ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ θα αποδεχθεί το σχετικό αίτημα της τράπεζας και η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και εντός του έτους. Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο στόχος είναι να αναδιαρθρωθούν 12 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 και περίπου τα μισά θα καταστούν ενήμερα. Για την εθελουσία έξοδο προσωπικού αναφέρθηκε ότι θα αφορά περίπου 1.000 άτομα και από αυτήν την κίνηση η τράπεζα θα εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πληρωμή εισφορών ΟΑΕΕ

Την έγκαιρη πίστωση των λογαριασμών την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ζητεί από τους ασφαλισμένους του ο ΟΑΕΕ, καθώς η Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 είναι η τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής των εισφορών του πέμπτου διμήνου. Η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει αυταπάτες ότι ξαφνικά θα υπάρξει κοσμοσυρροή για τις πληρωμές, όμως για την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν, μέσω πάγιας εντολής, η μηνιαία δόση ρυθμίσεων του παρελθόντος και η μηνιαία δόση των ίδιων ρυθμίσεων που δεν εξοφλήθηκε στις 31 Οκτωβρίου με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις. Μάλιστα, αν και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, βάσει νόμου, αυτές οι πληρωμές θα είναι οι τελευταίες με το ισχύον σύστημα.

Προγράμματα προβολής των νησιών του Β. Αιγαίου

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, δημιουργεί εκ νέου ανησυχία στον τουριστικό κόσμο της χώρας για πιθανές επιπτώσεις στον εν λόγω τομέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, τα νησιά και οι προορισμοί που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από το προσφυγικό χρειάζονται συνεχή στήριξη και δραστικά μέτρα ενίσχυσης. Πρέπει να παρασχεθούν διευκολύνσεις, να ληφθούν μέτρα για την αγορά και τις επιχειρήσεις και να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα προβολής.

320 εκατ. ευρώ δίνει η State Grid για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Σήμερα καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση της ΔΕΗ την ανάδειξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, έναντι 320 εκατ. ευρώ. Η γενική συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει, επίσης, το τελικό σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας μετόχων, όπως αυτό εγκρίθηκε από την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας στις 20 Οκτωβρίου, καθώς και την εξουσιοδότηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου για την υπογραφή της. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, όπως προκύπτει από τα βασικά σημεία του σχεδίου που δημοσιοποίησε η ΔΕΗ, θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Μεταξύ άλλων απαιτείται η έγκρισή της από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού και η νέα πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ αλλά και η ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Δηλαδή η μεταβίβαση του 25% των μετοχών ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και η εισφορά στην 100% θυγατρική της HoldingCo του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή