Καθαρεύουσα, γραφές, μίσος

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σπάνιο κειμήλιο, μια χειρόγραφη Καινή Διαθήκη 674 σελίδων, γραμμένη τον 9ο αιώνα, που είχε κλαπεί το 1917 από Βούλγαρους και βρέθηκε στο Σικάγο, θα φέρει την προσεχή εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Οπως διαβάζω, το κειμήλιο θα γίνει δεκτό (με τιμές αρχηγού κράτους;) στη Δράμα την Τρίτη. Η Μακεδονία καλοπερνάει αυτές τις μέρες. Γιατί μόλις την περασμένη εβδομάδα έφτασε στην Καλαμαριά η Αγία και Τιμία Ζώνη από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Κι αυτή με τιμές αρχηγού κράτους. Το Πάσχα είχαμε υποδεχθεί –όπως κάθε χρόνο– το Αγιον Φως με τιμές αρχηγού κράτους. Πέρυσι τον Μάιο είχαμε βιώσει παρόμοια «τελετουργικά» με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, τα οποία μεταφέρθηκαν με υψηλές τιμές (όχι αρχηγού κράτους!). Αλήθεια, πόσοι αρχηγοί κράτους χωράνε ταυτόχρονα σε μια χώρα; Πολλοί, φαίνεται, αφού παίρνουν τη μορφή ζωνών, εγγράφων, φλόγας ή οστών.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν αντιμετωπίζονται όλα αυτά ως μουσειακά είδη. Κι εμένα με ενδιαφέρει να δω τη χειρόγραφη Καινή Διαθήκη. Πρέπει να χειροφιλήσω τον Δημήτριο ή να προσκυνήσω για να θαυμάσω ένα ενδιαφέρον βυζαντινό κειμήλιο; Οι μη πιστοί δεν έχουν πρόσβαση στο έγγραφο; Γιατί δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί αυτή η ιδιοκτησιακή σχέση που έχει η Εκκλησία απέναντι σε τέτοιου είδους αντικείμενα ευρύτερου ενδιαφέροντος;

Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ακτιβισμού της Εκκλησίας στη χώρα μας. Ισως αυτό είναι απόρροια της λαϊκίστικης, αυταρχικής στροφής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος αποφάσισε να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης, συγκρουόμενος με τον τέως υπουργό Νίκο Φίλη και διαπιστώνοντας –στον ανασχηματισμό– ότι τα κατάφερε. Ταυτόχρονα διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για το τζαμί, υπαναχωρώντας σε ισλαμοφοβικές θέσεις και επισείοντας τον κίνδυνο ισλαμοποίησης. Ενθαρρυμένος από αυτή τη στάση ο μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου, υπερέβαλε του προϊσταμένου του καλώντας το ποίμνιο και ειδικά εργολάβους και εργάτες να σαμποτάρουν την κατασκευή ευκτήριου οίκου των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στην περιοχή Στομίου Οξυλίθου, παρόλο που το κτίσμα διαθέτει νόμιμη άδεια. «Καλόν θα ήτο να μην είχε πωληθή εις αυτούς το οικόπεδο. Αυτό όμως έχει γίνει. Τώρα κατέχουν τον χώρο και την άδεια ανεγέρσεως. Μια πρώτη ενέργειά μας και παράκλησις προς τους ως άνω αποδέκτες του εγγράφου μας είναι: Να μην αναλάβουν οι Μηχανικοί την εκπόνησιν των σχεδίων και την επίβλεψιν του έργου, οι Εταιρίες και τα Καταστήματα πωλήσεως αδρανών υλικών να μην προσφέρουν υλικά και οι εργολάβοι να μην αναλάβουν την οικοδόμησιν του κτιρίου αυτού: α) κατ’ εφαρμογήν του ψαλικού: “Eλαιον δε αμαρτωλού μη λιπανάτω την κεφαλήν μου” και β) επειδή οι Χιλιασταί δεν πιστεύουν τον Χριστό, ως Θεό αληθινό εκ Θεού αληθινού και τα χρήματα από αυτούς είτε ως δώρο είτε ως αμοιβή εργασίας, εξισώνονται με τα αργύρια που επήρε ο Ιούδας για να προδώση τον Χριστό», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή που έχει συγγραφεί «Εν Κύμη, τη 3η Νοεμβρίου 2016». Απταιστη καθαρεύουσα και τσιτάτα από τις γραφές στην υπηρεσία του μίσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή