Ματιές στον κόσμο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι μάρτυρες των σκοτεινών χρόνων της Αλβανίας

ΤΙΡΑΝΑ

Χιλιάδες φωτογραφίες προσώπων καλύπτουν την κοίλη οροφή ενός αντιπυρηνικού καταφυγίου στα Τίρανα. Είναι τα πρόσωπα των περίπου 100.000 θυμάτων του αλβανικού καθεστώτος επί Χότζα, όταν ο απόλυτος δικτάτωρ είχε επιβάλει τον στραγγαλισμό της κοινωνίας. Το «μπούνκερ» είναι πλέον μουσείο, αφιερωμένο στα θύματα του πιο απομονωμένου καθεστώτος. Οι αντιφρονούντες μάρτυρες, από το 1945 ώς το 1991, είναι πλέον έκθεμα στον κάποτε υψίστης ασφαλείας χώρο, συνθέτοντας μια «ταπετσαρία» χαμένων ζωών. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, εκτελέστηκαν 6.027 άτομα, 34.000 φυλακίστηκαν και 50.000 εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα. Το «μπούνκερ» έχει εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. και και οι τοίχοι, από οπλισμένο σκυρόδεμα, έχουν πάχος 2,4 μέτρα. Χτίστηκε από το 1981 ώς το 1986 για να προστατεύσει την ελίτ της αστυνομίας και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Το άστρο της Αριάνα Γκράντε

Με το έπαθλο του Καλλιτέχνη της Χρονιάς, η Αριάνα Γκράντε βγήκε ενισχυμένη από τα American Music Awards 2016. Mε ανταγωνιστές μεγάλα ονόματα της ποπ –Αντέλ, Μπιγιονσέ, Τζάστιν Μπίμπερ, Ριάνα, κ.ά.– η 23χρονη Αριάνα Γκράντε ανεβαίνει σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια ως ένα ακόμη φαινόμενο της σοουμπίζ. Ο λογαριασμός της στο Instagram είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής στον κόσμο.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο JR επηρεάζει

Φωτογραφημένος μπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου, που είχε «αναμορφώσει» φωτογραφικά, ο καλλιτέχνης JR εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Πρόσφατα σκόραρε τέταρτος στην ετήσια λίστα του γαλλικού Vanity Fair για τους πιο επιδραστικούς Γάλλους. Ο JR είναι ένας ολιστικός καλλιτέχνης που παρεμβαίνει στον δημόσιο χώρο με ορμή, προκαλώντας σχεδόν ψευδαισθητικές εμπειρίες στους θεατές.

ΔΡΕΣΔΗ

Επιστροφή στον τόπο καταστροφής

Η «Σφαγή των Αθώων» είναι το αριστούργημα του Φραντσέσκο Τρεβιζάνι (π. 1714) που περιεργάζονται με θαυμασμό και περιέργεια η διεύθυνση των Κρατικών Μουσείων Τέχνης και εκπρόσωποι των δωρητών από τη Νέα Υόρκη. Είναι σπουδή του έργου, η μοναδική που το δείχνει ολόκληρο, καθώς το πρωτότυπο και ολοκληρωμένο έργο τέχνης καταστράφηκε στον βομβαρδισμό της Δρέσδης.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Σαράντα χρόνια «Ρόκι»

Το άγαλμα του Ρόκι Μπαλμπόα έξω από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα για τους φίλους της θρυλικής ταινίας. Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τότε που η πρώτη ταινία «Ρόκι» έβγαινε στις αίθουσες και, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, «ο απόηχος είναι ακόμη ζωντανός», καθώς η άνοδος του ήρωα είναι μια κλασική, πλέον, ιστορία αποφασιστικότητας και δύναμης. Ο «Ρόκι» ταυτισμένος φυσικά με την τόσο χαρακτηριστική μορφή και τη δυνατή ερμηνεία του Σιλβέστερ Σταλόνε είναι ένας διεθνής «μύθος» με κοινό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

ΠΑΡΙΣΙ

Ενας Τεν Τεν για 1,5 εκατ. ευρώ

Νέο ρεκόρ δημιούργησε η δημοπράτηση των πρωτότυπων σχεδίων με ήρωα τον Τεν Τεν από τον γαλλικό οίκο «Artcurial». Είναι τα σχέδια για έναν από τους πιο διάσημους τίτλους της σειράς, το «Εξερευνητές της Σελήνης», δημιουργία του Βέλγου Ερζέ, που πωλήθηκε για την εντυπωσιακή τιμή του 1,55 εκατ. ευρώ. Το πρωτότυπο σχέδιο έχει γίνει με κινεζική μελάνη και είναι χαρακτηριστικό καθώς απεικονίζει τον θρυλικό ήρωα ερευνητή, τον λευκό σκύλο του Μιλού και τον φίλο του Captain Haddock να βαδίζουν πάνω στη Σελήνη ως αστροναύτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή