Φιγιόν: Επικριτικός για τους ομοφυλόφιλους, θετικός προς τη Μόσχα ο πιθανός υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς

Φιγιόν: Επικριτικός για τους ομοφυλόφιλους, θετικός προς τη Μόσχα ο πιθανός υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τίποτα δεν έχει παιχτεί. Το αποτέλεσμα των προκριματικών θα αποφασισθεί την επόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Όλοι οι Γάλλοι μπορούν να ψηφίσουν, εμπλακείτε λοιπόν!», διαμηνύει με το πρώτο «κλικ» η ιστοσελίδα του Φρανσουά Φιγιόν προς τον περίεργο επισκέπτη ή τον επίδοξο ψηφοφόρο, που αναζητά τις προγραμματικές του τοποθετήσεις, καθώς πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές στη Γαλλία, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους την άνοιξη του 2017.

Ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν η έκπληξη του Α’ γύρου των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα των Γάλλων Ρεπουμπλικανών. Για μήνες, οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν καμία ελπίδα απέναντι στον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος θεωρείτο φαβορί  με ικανό προβάδισμα έναντι του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρείες τον εμφάνιζαν τρίτο με απόσταση τουλάχιστον 20 ποσοστιαίων μονάδων από τους δύο «δημοφιλέστερους» της κούρσας. Μόνο μία έρευνα της Ιpsos, που δημοσιεύθηκε στις 18/11- μόλις δύο ημέρες πριν από τον Α’ γύρο- προέβλεψε οριακή νίκη του Φιγιόν με ένα ευκαταφρόνητο 1%.

Φιγιόν: Επικριτικός για τους ομοφυλόφιλους, θετικός προς τη Μόσχα ο πιθανός υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς-1

Στην πράξη, όμως η επικράτησή του ήταν χαρακτηριστικά… άνετη. Συγκέντρωσε το 44,1%, αφήνοντας δεύτερο τον Ζιπέ με 28,5% και τον Σαρκοζί (20,6%) εκτός της «μάχης» για τη γαλλική προεδρία. Προς υπεράσπιση των Γάλλων δημοσκόπων, βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές της κεντροδεξιάς και κανείς δεν ήξερε πόσοι υποστηρικτές θα κατέβαλαν το αντίτιμο των δύο ευρώ, ώστε να «ρίξουν» την ψήφο τους. Ο Φιγιόν, από την πλευρά του υποστήριζε σθεναρά ότι πολλοί  Γάλλοι θα εμφανίζονταν, ίσως μη αναμενόμενα, υπέρ του στην ρεπουμπλικανική κάλπη- και είχε δίκιο.

Και τώρα τι; Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου θα αποφασισθεί ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι ο Φρανσουά Φιγιόν θα είναι ο εκλεκτός. Έρευνα των Ifop- Fiducial κάνει λόγο για επικράτησή του με 65% έναντι 35% του Αλέν Ζιπέ. Την ίδια στιγμή, ο Νικολά Σαρκοζί, αποδεχόμενος την ήττα του, δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του προς τον άλλοτε πρωθυπουργό της κυβέρνησής του. Πιθανότατα, αυτό θα οδηγήσει όσους προτίμησαν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας στο μονοπάτι του Φιγιόν, κάτι που θα του εξασφάλιζε την υποψηφιότητα.

Ποιo είναι το πρόγραμμα του Φρανσουά Φιγιόν;

Με 35 χρόνια εμπειρίας στη γαλλική πολιτική σκηνή, ο Φιγιόν έχει «περάσει» από σειρά υπουργείων και αξιωμάτων. Εκτός από πρωθυπουργός της Γαλλίας (2007-2012), έχει διατελέσει υπουργός Οικολογίας το 2012, υπουργός Εθνικής Εκπαίδευσης την περίοδο 2004-2005 και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων το 2002-2004. Είναι μέλος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης από το 2012. Ανακοινώνοντας την προεδρική υποψηφιότητά του, τον Απρίλιο του 2015, υποστήριξε ότι επιθυμεί να «φέρει ένα πρόγραμμα προόδου με την φιλοδοξία να κάνει τη Γαλλία την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη σε δέκα χρόνια».

«Η Γαλλία είναι πιο δεξιά από ότι υπήρξε ποτέ», αναφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική εκδήλωση. Υπερσυντηρητικός για κάποιους, ο Φιγιόν πρεσβεύει τις αξίες της καθολικής δεξιάς. Τάσσεται κατά του γάμου και της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αγωνίζεται για τη διατήρηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, απορρίπτει την έκτρωση ως δικαίωμα. Το 2014, όταν το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφιζε νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων ο ίδιος απείχε. Παράλληλα, υπόσχεται ραγδαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά με παράλληλη πίστη στην ελεύθερη αγορά, και «ελευθερία από τη γαλλική γραφειοκρατία».

Όσο για το ζήτημα του Ισλάμ, ο Φιγιόν παρουσιάζεται να συμπαθεί τη θεωρία περί «σύγκρουσης των πολιτισμών» του Σάμουελ Χάντινγκτον και έχει προειδοποιήσει ότι η «αιματηρή εισβολή του ισλαμισμού στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ παγκόσμιο πόλεμο». Μάλιστα, είναι συγγραφέας ενός βιβλίου, που τιτλοφορείται «Κατακτώντας τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό», το οποίο κυκλοφόρησε το φθινόπωρο.

Τέλος, αν και υποστηρικτής του ΝΑΤΟ, ο Φιγιόν έχει τονίσει ανοικτά ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 είναι λανθασμένες. Θεωρεί πιθανότατα θετική την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία για την επίλυση της κρίσης.

Προσιτός στους συντηρητικούς της «διπλανής πόρτας», με απλό λόγο και ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να «κλέψει» τους λιγότερο αποφασισμένους υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο Φρανσουά Φιγιόν, σε περίπτωση που επιλεγεί από τους Ρεπουμπλικανούς, θα αλλάξει άρδην τις μέχρι τώρα υποθέσεις για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών και θα προσθέσει περισσότερες ανησυχίες στους Ευρωπαίους γείτονες της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή