Χοσέ Φελισιάνο, πάντα νέος, απλός και… μετριόφρων

Χοσέ Φελισιάνο, πάντα νέος, απλός και… μετριόφρων

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαιξε στο πλευρό του Τζον Λένον, δέχτηκε συγχαρητήρια από τον Τζίμι Χέντριξ, είχε τον ίδιο παραγωγό με τους Jefferson Airplane, διασκεύασε με μεγάλη επιτυχία το «Light my fire» των Doors μόλις έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του και έχει ηχογραφήσει περισσότερους δίσκους από όλους τους παραπάνω μαζί. Το ότι ο Χοσέ Φελισιάνο απέφυγε τους κινδύνους της δόξας και κατάφερε να αντέξει στον χρόνο πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους μεγάλους μουσικούς, που έκαναν τα πρώτα τους βήματα περίπου την ίδια περίοδο με εκείνον, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι εκπληκτικά προσγειωμένος.

Το αγόρι που μεγάλωσε στο ισπανικό Χάρλεμ και έμαθε μόνο του να παίζει κιθάρα, μολονότι είχε γεννηθεί τυφλό, έχει σίγουρα διανύσει μεγάλη απόσταση από τότε που άρχισε να εμφανίζεται στα κλαμπ του Γκρίνουιτς Βίλατζ, την ίδια εποχή με τον Μπομπ Ντίλαν και την Τζόαν Μπαέζ. Παραμένει όμως απλός, μετριόφρων και παθιασμένος με τη μουσική.

«Δεν έπαψα ποτέ να αισθάνομαι νέος και πιστεύω ότι είναι η Θεία Πρόνοια που με έχει κρατήσει εδώ που είμαι», λέει στην «Κ» ενόψει της επερχόμενης εμφάνισής του στην Αθήνα, την οποία έχει επισκεφθεί «πολλές, αλλά όχι αρκετές φορές». Δεν πρέπει «να επιτρέψεις στη φήμη να διεισδύσει στο μυαλό σου και να σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι θεός. Ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου υπό αυτό το πρίσμα. Απολαμβάνω αυτό που κάνω και πιστεύω ότι, κρατώντας χαμηλό προφίλ, αποδίδω πολύ καλύτερα».

Από έξι ετών

Γεννημένος στο Πουέρτο Ρίκο τον Σεπτέμβριο του 1945, ο Χοσέ Φελισιάνο εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη μαζί με τους γονείς και τα δέκα αδέλφια του όταν ήταν πέντε ετών. Εκεί, έμαθε να παίζει κονσερτίνα σε ηλικία έξι ετών, ενώ στα 14 εξασκούνταν στην κιθάρα, ακούγοντας, ξανά και ξανά, τους αγαπημένους του δίσκους.

Στα 17 του, παράτησε το σχολείο προκειμένου να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του και άρχισε να παίζει μουσική στα καφέ του Γκρίνουιτς Βίλατζ, συχνά λαμβάνοντας ως «ημερομίσθιο» μόνο τα κέρματα που έριχναν στο καπέλο του οι θεατές. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, έγινε γνωστός στο κοινό της Λατινικής Αμερικής χάρη σε δύο άλμπουμ με διασκευές παλιών μπολερό.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η επιτυχία ήρθε και πάλι χάρη σε μια διασκευή: το καλοκαίρι του ’68 η δική του εκδοχή του «Light my fire», με εμφανείς λατινοαμερικανικές επιρροές, βρέθηκε στην τρίτη θέση των αμερικανικών ποπ τσαρτς, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ και αποφέροντάς του δύο βραβεία Grammy. Ουσιαστικά, ο Φελισιάνο ήταν ο πρώτος μουσικός που κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις αγορές της βόρειας και της νότιας αμερικανικής ηπείρου.

Και ο Τζον Λένον

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, συνέχισε να ενθουσιάζει το κοινό τόσο με τις πρωτότυπες συνθέσεις του (μεταξύ άλλων, το κομμάτι του «Feliz Navidad» βρίσκεται στη λίστα με τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα τραγούδια διεθνώς) όσο και με τις εμπνευσμένες διασκευές του. Μάλιστα, στη θρυλική συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, το 1968, ο ίδιος ο Τζον Λένον είχε παραδεχθεί ότι «ο Φελισιάνο έκανε πολύ καλή δουλειά με το “Help” και το “Day Tripper”». Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Λένον θα προσκαλούσε τον κιθαρίστα να συμμετάσχει στην ηχογράφηση μιας «πειραγμένης» εκδοχής του μπλουζ τραγουδιού «My baby left me».

Ο ίδιος ο Φελισιάνο αποδίδει για άλλη μία φορά την επιτυχία του στην τύχη. «Οταν διασκευάζω ένα τραγούδι, προσπαθώ να το κάνω έτσι ώστε, από ορισμένες πλευρές, να είναι καλύτερο από το αυθεντικό. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι και λίγο θέμα τύχης. Δεν είναι εύκολο να πάρεις ένα ήδη παιγμένο τραγούδι και να το κάνεις να ακούγεται σαν καινούριο».

Στην αυριανή συναυλία του στο Gazarte, o πολυβραβευμένος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης υπόσχεται ότι θα ερμηνεύσει «πολλά από τα τραγούδια που περιμένει ο κόσμος να παίξω», αλλά και μια επιλογή κομματιών από τα καινούρια του πρότζεκτ: ανάμεσά τους, μια σειρά συνθέσεων εμπνευσμένη από τον παιδικό του ήρωα Django Reinhardt, με τίτλο «Djangoizing», ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ, καθώς και μια μουσική ανθολογία με τίτλο «My Latin Street, vol.1» στην οποία τραγουδάει στα αγγλικά, στα ισπανικά και στα ιταλικά. «Τα ιταλικά για μένα είναι… σπασμένα ισπανικά», αστειεύεται.

​​Ο Χοσέ Φελισιάνο θα εμφανιστεί στο Gazarte (Βουτάδων 32-34) αύριο, Δευτέρα, στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή