Aγιος Αθανάσιος Πέλλας: Χιόνια στο Καϊμακτσαλάν

Aγιος Αθανάσιος Πέλλας: Χιόνια στο Καϊμακτσαλάν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάνει παγωνιά, μυρίζουν ξύλα και παϊδάκια που ψήνονται στα κάρβουνα. Μουσικές μπλέκονται στην πλατεία από τα μπαράκια που βγάζουν ηχεία και στον δρόμο. Στο κεντρικό πλακόστρωτο οι εκδρομείς περπατούν ανάμεσα στα πέτρινα κτίρια, ψωνίζουν βότανα, ζυμαρικά, τουρσιά από τον γυναικείο συνεταιρισμό κι ύστερα απολαμβάνουν βασιλικές παροχές στους πολυτελείς ξενώνες. Ο Αγιος Αθανάσιος Πέλλας, 35 χλμ. από την Εδεσσα, αποτελεί και μια πρώτης τάξεως βάση για εξορμήσεις στην πλούσια φύση του Καϊμάκτσαλαν, αφού παρέχει κάθε είδους διευκόλυνση στους επισκέπτες.

Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει από το χωριό μόλις 15 χλμ. και βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με τη FYROM. Σε υψόμετρο 2.470 μ., είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και με τον ψηλότερο αναβατήρα, διαθέτει 9 πίστες μικρής και μέτριας δυσκολίας, 6 αναβατήρες και σύστημα τεχνητού χιονιού. Ακόμη όμως κι αν δεν φοράτε πέδιλα, μπορείτε να κάνετε βόλτα με snowcat στο πανέμορφο σερβικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στα 2.524 μ., απολαμβάνοντας τη θέα μέχρι τον Ολυμπο και τη FYROM.

Κατά τα άλλα, θα ευχαριστηθείτε διαδρομές στο βουνό, ενώ αξίζει να κατηφορίσετε προς την Αρνισσα και τη λίμνη Βεγορίτιδα.

Κάντε τον γύρο της, ο οποίος περνά από το χωριό Αγιος Παντελεήμονας, όπου διοργανώνονται δραστηριότητες, και από τα διάσημα οινοποιεία της περιοχής ή επισκεφτείτε την Εδεσσα για μια βόλτα στη γειτονιά Βαρόσι και στον υπέροχο καταρράκτη της. Σε καμία περίπτωση μη φύγετε από την περιοχή χωρίς μια βουτιά στα λουτρά Πόζαρ, στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου. Η φυσική εξωτερική πισίνα μπορεί να περιβάλλεται από χιόνι, τα ιαματικά νερά όμως στα οποία θα κολυμπήσετε αγγίζουν τους 37 βαθμούς Κελσίου και αχνίζουν μες στο αλπικό σχεδόν κρύο!

Επιλέξτε το Kaimak Inn Spa & Resort (τηλ. 23817-74340, www.kaimakinn.gr, τις γιορτές από Δευτέρα έως Παρασκευή από 170 ευρώ, Σαββατοκύριακα 200 ευρώ). Eπίσης, το Miramonte Chalet Hotel (τηλ. 23810-39904, www.miramonte.gr, από 150 ευρώ τις καθημερινές, 275 ευρώ τα Σαββατοκύριακα) και το Domotel Neve Mountain Resort (τηλ. 23810-39800, www.domotel.gr, γιορτινό πακέτο 3 διανυκτερεύσεων από 195 ευρώ/βραδιά).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Για φαγητό καθίστε οπωσδήποτε στον Πέτρο (τηλ. 23810-31795) και δοκιμάστε φασουλοταβά, κρέας στη γάστρα και άλλα πεντανόστιμα μαγειρευτά. Καλή επιλογή και η Καλύβα (τηλ. 23810-31898), αξίζει όμως να φτάσετε έως το χωριό Παναγίτσα για τις μικρασιατικές γεύσεις της ταβέρνας Πέτρινο (τηλ. 23810-34033).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή