Παλιός Παντελεήμονας Πιερίας: Πέτρα, φύση και μαγικά δειλινά

Παλιός Παντελεήμονας Πιερίας: Πέτρα, φύση και μαγικά δειλινά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χτισμένο σύμφωνα με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, το πιο γραφικό από τα χωριά της Πιερίας βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. στις πλαγιές του Ολύμπου και έχει θέα 180 μοιρών, από τη θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου έως τις κορυφές του «βουνού των θεών». Το ηλιοβασίλεμα προσφέρει ένα θέαμα πραγματικά ξεχωριστό και το ιδανικότερο σημείο για να το απολαύσετε είναι το πλάτωμα του περιφερειακού δρόμου, κοντά στο πάρκινγκ. Στα καλντερίμια του δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, οπότε θα θαυμάσετε το δειλινό κατηφορίζοντας με τα πόδια τη διαδρομή προς το χωριό.

Η πλατεία της Αγίας Παρασκευής, με τον πελώριο πλάτανο στο προαύλιό της, είναι γεμάτη καφενεία και ταβέρνες που συχνά σφύζουν από κόσμο, χάρη στην καλή ποιότητα που έχουν σε οτιδήποτε προσφέρουν, από τον καφέ στο μπακιρένιο μπρίκι και το αχνιστό τσάι (με μέλι) από τις κορυφές του Ολύμπου έως τη μυρωδιά από τον κοκκινιστό αλανιάρη κόκορα που σιγοβράζει πάνω στο γκάζι κάποιας ταβέρνας.

Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται το Κάστρο του Πλαταμώνα, ιδανικό για απογευματινή φωτογράφιση, ενώ μια άλλη επιβεβλημένη εξόρμηση είναι μέχρι τη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1.000 μ., όπου μπορείτε να φτάσετε και με αυτοκίνητο. Ντυθείτε καλά, γιατί το κρύο «τσούζει» λιγάκι παραπάνω εκεί, περπατήστε μέχρι τους καταρράκτες και επιστρέψτε στο καταφύγιο με την αναμμένη ξυλόσομπα για κλασική φασολάδα, χωριάτικες πίτες και λοιπά παραδοσιακά εδέσματα.

Επισκεφτείτε την πόλη της Κατερίνης, που απέχει μόλις 23 χλμ. και κοντά της βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων που ήκμασε μεταξύ 5ου αιώνα π.Χ. και 5ου αιώνα μ.Χ., αλλά και για να διασκεδάσετε στη νυχτερινή ζωή της πόλης.

Για τη διαμονή σας επιλέξτε ανάμεσα στους ξενώνες Πάνθεον (τηλ. 23520-22717, 6976-294929, www.pantheon-pieria.gr, την περίοδο των γιορτών 130 ευρώ), Κυράνη (τηλ. 6973-846698, 6973-838761, www.kyrani.gr, 80 ευρώ το δίκλινο τις γιορτές) ή Το Χάνι (τηλ. 23520-22367, 6977-352811, www.toxani.gr, 60 ευρώ το δίκλινο) στην κεντρική πλατεία, με τζάκι στα δωμάτια και πλούσιο πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Το Χάνι διαθέτει και μαγειρείο με παραδοσιακές νοστιμιές, ενώ η ταβέρνα Ολυμπος (τηλ. 23520-22377, 6977-335942) σερβίρει νόστιμα πιάτα με κυνήγι και όχι μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή