Κήποι Ιωάννινων: Γνήσιο Ζαγόρι

Κήποι Ιωάννινων: Γνήσιο Ζαγόρι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα προς ένα, και τα 46 Ζαγοροχώρια είναι υπέροχα. Ανάμεσά τους οι Κήποι, χτισμένοι σε υψόμετρο 800 μ., που πήραν το όνομά τους από τους κήπους με τα οπωροφόρα και τα λουλούδια των παραδοσιακών σπιτιών. Για το πότισμά τους φροντίζει o Μπαγιώτικος (παραπόταμος του Βίκου), που περνάει μέσα από το χωριό. Οι Κήποι βρίσκονται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, εκεί όπου συναντιούνται τα όρη Μιτσικέλι και Τύμφη της βόρειας Πίνδου, σε απόσταση 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το χωριό των περίπου 70 κατοίκων έχει πέτρινες βρύσες και καλντερίμια, ένα ψηλό καμπαναριό με ρολόι στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, καθώς και το λαογραφικό μουσείο «Αγάπιος Τόλης» (προσωρινό τηλ. 26533-60300), με οικιακά αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος άλλων λαογραφικών εκθεμάτων – αναμένεται να επαναλειτουργήσει σύντομα.

Κοντά στους Κήπους βρίσκονται τα πιο όμορφα γεφύρια του Ζαγορίου, όπως του Κοντοδήμου στην είσοδο του χωριού, σε απόσταση περιπάτου το φημισμένο γεφύρι του Κόκκορη (ή Νούτσου), που χτίστηκε το 1750, και το τρίτοξο Καλογερικό του 1748, γνωστό και ως «κινούμενη κάμπια».

Οσοι αγαπάτε την πεζοπορία ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί από τους Κήπους στο γειτονικό Κουκούλι, το οποίο μαζί με το Δίλοφο είναι δύο ιδιαίτερα γοητευτικά και ήσυχα χωριά που διατηρούν την αύρα παλαιότερων εποχών. Επισκεφτείτε τα! Οι δεινοί περιπατητές κατευθυνθείτε προς το Φαράγγι του Βίκου για μια ολοήμερη απόδραση, την οποία μπορείτε να συνδυάσετε και με άλλες δράσεις, όπως η συλλογή μανιταριών. Για περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ιππασία, rafting, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.λπ., επικοινωνήστε με τις εταιρείες Alpine Zone και Trekking Hellas.

Για τη διαμονή σας επιλέξτε το Kipi Suites της Aria Hotels (τηλ. 26530-71995, www.ariahotels.gr, 150 ευρώ η deluxe και 210 ευρώ η executive σουίτα την περίοδο των γιορτών) με εστιατόριο και βραδιές οινογνωσίας. Επίσης, τα ξενοδοχεία Μαχαλάς (τηλ. 26530-71976, www.machalas.gr, 85 ευρώ το δίκλινο) και Κήποι Αγγέλων (τηλ. 26530-71080, www.aggelon-kipoi.gr, 120 ευρώ τις γιορτές).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Για φαγητό δοκιμάστε την ταβέρνα Στου Μιχάλη (τηλ. 26530-71630), που σερβίρει μαγειρευτά και ψητά της ώρας, ενώ το εστιατόριο Οι Μαργαρίτες (τηλ. 26530-71410, www.margarites-kipoi.gr) προσθέτει μοντέρνες πινελιές στην παραδοσιακή ηπειρώτικη κουζίνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την ταβέρνα Στα Ριζά (τηλ. 26530-71550) στην Ελάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή