Κοντονής: Το Σύνταγμα είναι σαφές για το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστών

Κοντονής: Το Σύνταγμα είναι σαφές για το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σύνταγμα είναι σαφές» ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, για το ενδεχόμενο να παραταθεί με νόμο – και παρά τη συνταγματική απαγόρευση- το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστών, δίδοντας τη δυνατότητα παραμονής σε κορυφαίους παράγοντες της δικαστικής ιεραρχίας και μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Ο υπουργός με την απάντηση του έκλεισε σενάρια που διακινούνταν τελευταία περί νομοθετικής ρύθμισης για το αυτό το θέμα, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, δικαστικών ενώσεων και είχε αποκλειστεί από το βήμα της Βουλής και από τον προκάτοχό του κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ( Αλφα 989) αναφέρθηκε και στη νέα δικαστική ένωση που ιδρύθηκε με την επωνυμία "Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων’, τονίζοντας πως «το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος», ενώ  πρόσθεσε «ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».

Σε ότι αφορά την πρόσφατη απόδραση υποδίκου με βραχιολάκι, ανέφερε ότι από τις συνολικά έντεκα περιπτώσεις που μπήκαν στο πρόγραμμα μόνον μία δεν λειτούργησε, δηλώνοντας την υποστήριξή του στο μέτρο και τη συνέχειά του με την προσθήκη ότι θα ληφθούν πρόνοιες ώστε η εφαρμογή να είναι πληρέστερη και ο εντοπισμός των όποιων δυσλειτουργιών άμεσος.

Ο κ. Κοντονής παράλληλα δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και με τη γνώση που έχει αποκτήσει κατά την πολύμηνη παραμονή του στο υφυπουργείου Αθλητισμού, πάντα σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Βασιλειάδη που τον διαδέχθηκε, υποσχόμενος λύσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για τα επεισόδια στους πλειστηριασμούς ο Υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία. «Πετύχαμε , τόνισε ο υπουργός, στη διαδικασία διαπραγμάτευσης πολλά σημαντικά πράγματα για την πρώτη κατοικία παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Εμείς κερδίσαμε τελικά με σφοδρή επιμονή και σύγκρουση. Οι επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους, δε συνάδουν με μια πολιτισμένη κοινωνία».

Επίσης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση δε συμβιβάζεται με τα συμφέροντα, δε συμβιβάζεται με τη μόνιμη κατάσταση της διαφθοράς των τελευταίων 30 χρόνων, η οποία οδήγησε τη χώρα εδώ που την έχει οδηγήσει. Διότι αυτό που ζούμε έξι χρόνια τώρα, δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι η κακιά μας τύχη. Οικοδομήθηκε με μεγάλη συνέπεια από το σύστημα της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας.

Κάποιοι αυτά τα χρόνια έχουν πλουτίσει. Και αντίθετα υπήρχαν πολιτικές οι οποίες οδηγούσαν σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού».

Πάντως σε ότι αφορά την ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις μέσα στη δικαιοσύνη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναμένεται να προσφύγει δικαστικά και να ασκήσει προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή