Αναστασιάδης: Ουδεμία κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

Αναστασιάδης: Ουδεμία κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό ο οποίος εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, όλες αυτές τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε», επανελαβε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό, μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας. Συνεπώς να σταματήσουν κάποιοι να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας»

Ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελερέν, και ανακοίνωσε την πρόθεση του για σύγκληση νέας συνεδρίας του Εθνικού, προκειμένου να εξευρεθεί κοινή γραμμή με τα κόμματα για τα επόμενα βήματα, με στόχο να θωρακίσει την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, όπως ανέφερε εξάλλου και ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, «κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα».

Από την πλευρά τους τα κόμματα ξεκαθάρισαν ότι αποδίδουν την ευθύνη για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Την ίδια ώρα υπογράμμισαν την ανάγκη των από κοινού αποφάσεων. Το κλίμα ενότητας στην σημερινή συνεδρία του Εθνικού διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι «η συνεδρία διεξήχθη σε κλίμα σύμπνοιας» και «ότι τα κόμματα ανέπτυξαν τις δικές τους εκτιμήσεις για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και ανέπτυξαν και εισηγήσεις για πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ενημέρωση ξένων ηγετών

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίσει τον κύκλο επαφών του με ξένους  ηγέτες και αξιωματούχους προς με αντικείμενο, τα τεκταινόμενα στο Μοντ Πελερέν. Το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στο πλαίσιο ενημέρωσης του ιδίου για τις πυρκαγιές στο Ισραήλ, συνομίλησε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Στη συνέχεια ενημέρωσε την Γερμανία Καγκελλάριο Άγκελα Μέρκελ και την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέσα Μέι, ενώ το απόγευμα αναμένεται να επικοινωνήσει με την Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι σημαντικό ότι ξένοι παράγοντες θεωρούν πως για το ναυάγιο φταίει η Τουρκία, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «είναι σημαντικό ότι κατανοούν απόλυτα τις θέσεις μας και πόσο δικαιολογημένη είναι η απαίτηση των Ελληνοκυπρίων να αισθανθούν ένα αίσθημα δικαίωσης. Τα εδάφη που κατέχονται σήμερα δεν είναι παρά εδάφη, τα οποία ανήκουν στους Ελληνοκύπριους. Δεν παραγνωρίζουμε οπωσδήποτε το γεγονός ότι πέρασαν 42 χρόνια αλλά αυτό δεν αλλοιώνει το δίκαιο.

Επομένως αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι μια λύση που να μην παραγνωρίζει προβλήματα που ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, αλλά την ίδια ώρα και επιβεβλημένα δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν».

Την Δευτέρα με τον Αϊντε

Στην Κύπρο θα βρίσκεται την Δευτέρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, με τον οποίο θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συνάντηση έχει διευθετηθεί για τις δέκα το πρωί.

(Πηγή: Καθημερινή Κύπρου)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή