«Πάγος» στην Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο

«Πάγος» στην Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε χθες με μια εντυπωσιακά μεγάλη πλειοψηφία το «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, αντανακλώντας τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών έναντι των χειρισμών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Παρά τη συντριπτική πλειοψηφία (479 υπέρ, 37 κατά, 107 αποχές), η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, αλλά ενδεικτική της όλο και αυξανόμενης αγωνίας που διακατέχει την Ευρώπη για την κατεύθυνση που έχει πάρει η Τουρκία υπό την εξουσία του κ. Ερντογάν. Την αρμοδιότητα για το «πάγωμα» των ενταξιακών συζητήσεων έχουν μόνο τα κράτη-μέλη, αλλά στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί.

Μετά την καταστολή του πραξικοπήματος, έχουν φυλακιστεί περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 100.000 έχουν απομακρυνθεί από τις εργασίες τους ή απολυθεί με βάση υπόνοιες για πιθανή τους συμμετοχή στο πραξικόπημα – ανάμεσά τους στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι. Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες έναντι της Τουρκίας να είναι πλέον ιδιαίτερα βαρύ. Ετσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να τη χαρακτηρίζει σημαντικό εταίρο της Ε.Ε., θεωρεί όμως ότι οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εκτρέπουν τη χώρα από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Η πρόταση των ευρωβουλευτών είναι να «παγώσουν» οι σημερινές συνομιλίες και να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο. Συγχρόνως, η Ευρωβουλή επαναλαμβάνει την «κόκκινη γραμμή» που έχουν θέσει το τελευταίο διάστημα πολλοί αξιωματούχοι, που δεν είναι άλλη από το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Σε συνέντευξή του εξάλλου σε γερμανική εφημερίδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας πως «ο σεβασμός των συνόρων είναι θεμελιώδες ζήτημα μεταξύ εταίρων. Το να τίθεται υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς τη φραστική κλιμάκωση. Κάνουμε έκκληση στον Ερντογάν να μη χρησιμοποιεί πλέον αυτή τη γλώσσα». Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να έχουν κατανόηση για το πόσο δύσκολο ήταν να χαραχθούν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. «Ολοι θα όφειλαν να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να μη σκαλίζονται παλιές πληγές», είπε χαρακτηριστικά. Αλλωστε ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και οι Γερμανοί ευρωβουλευτές Ερμα Μπροκ και Ρενάτε Ζόμερ είχαν καταθέσει από την Τρίτη τροπολογία στην απόφαση, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και τονίζοντας ότι η Λωζάννη είναι «μια διεθνής συνθήκη που συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή για περίπου έναν αιώνα».

Πάντως, η κλιμάκωση του αρνητικού κλίματος με την Αγκυρα στις σχέσεις με την Ε.Ε. θα μπορούσε να είχε δραματικές συνέπειες για την Ελλάδα, κυρίως στο προσφυγικό, αν καταρρεύσει η σχετική συμφωνία. Τα μόνα κράτη-μέλη που μέχρι στιγμής έχουν επισήμως ζητήσει να «παγώσουν» οι ενταξιακές συζητήσεις είναι η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Οι υπόλοιπες χώρες, και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, είναι υπέρ της συνέχισης, καθώς φοβούνται ότι το «πάγωμα» θα θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή