Βέλη Μουζάλα κατά Δήμου Χίου και Ν.Δ.

Βέλη Μουζάλα κατά Δήμου Χίου και Ν.Δ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευθύνη στον Δήμο Χίου και στη Νέα Δημοκρατία για την καθυστέρηση στη δημιουργία «κλειστών κέντρων» στα νησιά επιχείρησε να επιρρίψει χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «υποκινεί καταστάσεις για να μη φτιαχτούν κλειστά κέντρα στα νησιά» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να κατασκευάσει κλειστά κέντρα στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, αλλά επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου υπογράμμισε πως δεν είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας να κάνει την ταυτοποίηση στα νησιά, ενώ υποστήριξε πως «η Ν.Δ. δεν είναι αντίθετη να γίνουν τα κλειστά κέντρα, αλλά όπου σηκώνει να γίνουν, χωρίς να υπάρχει βάρος».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατηγόρησε τον Δήμο Χίου ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία δημιουργίας κλειστού κέντρου στον χώρο του πρώην ΧΑΔΑ. Στην εκπομπή παρενέβη ο δήμαρχος Χίου Μ. Μπουρνούς, ο οποίος υποστήριξε πως καθυστέρησε η κυβέρνηση και πως πλέον υπάρχει «έλλειψη εμπιστοσύνης» απέναντι στην κυβέρνηση. Ο κ. Μουζάλας απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των νησιών να αποδεχθούν τη δημιουργία χώρων υποδοχής για τους μετανάστες, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. «Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η συμφωνία», τόνισε ο υπουργός. Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί τρόπους αποσυμφόρησης των νησιών, ακόμα και με μεταφορά σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Την ίδια ώρα, επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς και κάτοικοι της Χίου υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως της απόφασης για τη λειτουργία του hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο, δηλαδή του κανονικού κέντρου που λειτουργεί σήμερα. Το τοπικό τμήμα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κάλεσε χθες την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατασκευή νέων προσφυγικών – μεταναστευτικών δομών στη Χίο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στις 7 Φεβρουαρίου. Με την αίτηση ακύρωσης ζητείται «να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων προσώπων εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις ιδιότητες αυτές», σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Αναφερόμενη στο περιστατικό με την εμφάνιση τριών κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στη Φιλιππιάδα, η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος, Ευγενία Θάνου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η ηπατίτιδα Α είναι μεταδοτική όταν οι τουαλέτες δεν είναι καθαρές κι όταν δεν πλένονται συχνά τα χέρια. Γεγονός είναι ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες των κέντρων». Τα παιδιά στη Φιλιππιάδα, όπως είπε η κυρία Θάνου, είχαν εμβολιαστεί για ερυθρά, ιλαρά, παρωτίτιδα και με το εξαδύναμο, το οποίο περιλαμβάνει και την ηπατίτιδα Β. «Στον σχεδιασμό υπουργείου και ΚΕΕΛΠΝΟ δεν περιλαμβανόταν ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α». Στη Φιλιππιάδα βέβαια, μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων, αποφασίστηκε ο εμβολιασμός όλων των παιδιών και για ηπατίτιδα Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή