Επιστροφή Σουλτς στη Γερμανία

Επιστροφή Σουλτς στη Γερμανία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την απόφασή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Ιανουάριο εξέφρασε χθες ο Μάρτιν Σουλτς, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που τον ήθελαν να κατεβαίνει υποψήφιος με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, εναντίον της Αγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ο 60χρονος Γερμανός πολιτικός, που είναι ευρωβουλευτής για πάνω από 20 χρόνια, τόνισε στη χθεσινή του ανακοίνωση ότι η παραίτησή του «δεν ήταν εύκολη απόφαση». Η ανακοίνωσή του τάραξε τις ισορροπίες των Βρυξελλών και του Βερολίνου, καθώς ο έμπειρος πολιτικός θα επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή ως βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μπορεί να συγκρουσθεί μετωπικά με την κ. Μέρκελ αν επιλεγεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ως υποψήφιος για τη γερμανική καγκελαρία – ενδεχόμενο που ήδη συζητείται ζωηρά στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

«Η δέσμευσή μου στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι αταλάντευτη. Από εδώ και μπρος θα αγωνίζομαι για το σχέδιο αυτό από το εθνικό επίπεδο, αλλά οι αξίες μου δεν αλλάζουν», είπε κ. Σουλτς. «Τώρα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος έχει ανάγκη μια Ευρώπη δυνατή, αυτόνομη και ενωμένη. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε, προσθέτοντας πως μόνον έτσι θα κερδίσει η Ευρώπη τη «χαμένη εμπιστοσύνη» των πολιτών.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέφυγε να σχολιάσει αν διαδεχθεί τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας το προσεχές διάστημα. Ο κ. Στάινμαγερ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, καθώς η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται και από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας θα αποφασίσει τον Ιανουάριο ποιος θα είναι ο επικεφαλής στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Σουλτς θεωρείται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί αυτός επικεφαλής, κάτι που όμως προϋποθέτει την παραίτηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών αυτήν τη στιγμή και κυβερνητικού εταίρου της κ. Μέρκελ. Ο κ. Σουλτς, όμως, δεν έχει δυνατή βάση στο κόμμα και θα πρέπει να τη χτίσει πολύ γρήγορα αν θέλει να πάρει το χρίσμα για την καγκελαρία.

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε., έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη», επισήμανε ο Μάρτιν Σουλτς στη χθεσινή του ανακοίνωση και κατέληξε ευχαριστώντας τους συναδέλφους του και ειδικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο αποκάλεσε «φίλο» και «μεγάλο Ευρωπαίο».

Ο Μάρτιν Σουλτς θεωρείται ότι έβλαψε την Αγκελα Μέρκελ το 2014, οπότε συμμάχησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες μοιράστηκαν τις δύο κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε., με τον κ. Γιούνκερ να γίνεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον κ. Σουλτς επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος ήθελε τότε τα κράτη-μέλη να επιλέξουν εκείνους που θα στελέχωναν τις δύο ισχυρές θέσεις και να εμποδίσει την άνοδο του κ. Γιούνκερ, τον οποίο θεωρούσε ακατάλληλο για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή