Ν.Δ.: Δεν αποκλείει «ηρωική έξοδο»

Ν.Δ.: Δεν αποκλείει «ηρωική έξοδο»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναβάλει την προγραμματισμένη περιοδεία του στον Εβρο, προκειμένου να αποφύγει την αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα από τη μεθόριο –εφόσον ο δεύτερος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να περιοδεύσει στη Θράκη και στη Θεσσαλονίκη– σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα, δεν σημαίνει ότι δεν θα κονταροχτυπηθούν και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλάει απόψε στα Ιωάννινα, ο πρωθυπουργός θα μιλάει στην Κομοτηνή, εικόνα που παραπέμπει σε «μπαλκόνια» προεκλογικής περιόδου.

Και όχι άδικα. Στην Πειραιώς είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την πορεία της β΄ αξιολόγησης και για αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα που θα προκύψουν από ενδεχόμενη μακρά καθυστέρηση ολοκλήρωσής της εντός του 2017, εκλογικό έτος για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, το «αμαρτωλό» παρελθόν του πρωθυπουργού δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς δεν αποκλείουν να επαναληφθεί μια εκδοχή της «ηρωικής» διαπραγμάτευσης του 2015, αν η κυβέρνηση αντιληφθεί ότι το κόστος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι μεγαλύτερο από αυτό της διάσωσης των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ν.Δ. Τόσο οι παροτρύνσεις προς τους βουλευτές του να προσεγγίσουν την κοινωνία όσο και η στοχοποίηση του κ. Μητσοτάκη ότι επιθυμεί την αποτυχία της αξιολόγησης, προκειμένου η χώρα να υπαχθεί σε τέταρτο μνημόνιο, για το Μοσχάτο αποτελούν ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. 

«Κάθε φορά που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, οι πολίτες τρέμουν. Είναι θέμα ανεπάρκειας, εμπιστοσύνης, ικανότητας και διοίκησης», είπε (ΣΚΑΪ) ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας. Προσέθεσε δε ότι η Ν.Δ. «δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη. Σε αυτήν και στον Κυρ. Μητσοτάκη έλαχε να μπορέσουν να συσπειρώσουν τον μέγιστο βαθμό συμπολιτών μας έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει πολιτική αλλαγή».

Η Ν.Δ. βρίσκεται ούτως ή άλλως σε εκλογική ετοιμότητα από το καλοκαίρι, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, από τις οποίες θα παρεκκλίνει στις αρχές της εβδομάδας για επίσκεψη στη Σερβία και στη Βουλγαρία. Απόψε από τα Ιωάννινα, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να επαναλάβει το αίτημά του για αλλαγή και να καλέσει σε πανστρατιά όσες δυνάμεις στέκονται απέναντι στον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης. Θα επιχειρήσει άνοιγμα σε πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, στους λεγόμενους «ξεχασμένους Ελληνες», και μάλιστα από την πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας. Την ίδια ώρα, έντονη ήταν η αντίδραση που προκάλεσαν οι χθεσινές αιχμές του Γ. Μουζάλα κατά της Ν.Δ. «Του υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι ο κατήγορος, αλλά ο απολογούμενος, επειδή αθέτησε όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει τόσο απέναντι στους κατοίκους της Χίου όσο και απέναντι σε όλους τους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου», ανέφερε ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή