Κύμα οργής Ισπανών για «ενεργειακή πενία»

Κύμα οργής Ισπανών για «ενεργειακή πενία»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Σάλο έχει προκαλέσει στην Ισπανία ο θάνατος ηλικιωμένης γυναίκας αυτή την εβδομάδα από πυρκαγιά που προκάλεσε το κερί με το οποίο φώτιζε το δωμάτιό της. Ο θάνατος της ηλικιωμένης στην πόλη Ρέους της Βόρειας Ισπανίας αντιμετωπίστηκε ως σύμβολο της «ενεργειακής πενίας», που μαστίζει χαμηλόμισθους Ισπανούς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα ολοένα και πιο ακριβά τιμολόγια ενέργειας.

Μέλη οργανώσεων καταναλωτών εκτιμούν ότι η αύξηση του κόστους φωτισμού και θέρμανσης καθιστά τη χρήση ηλεκτρικού αλλά και φυσικού αερίου απαγορευτική για εκατομμύρια καταναλωτές.

Η 81χρονη, θύμα της πυρκαγιάς, υπέκυψε από ασφυξία σε διαμέρισμα που μοιραζόταν με την –απούσα την ώρα εκείνη– εγγονή της. Η οικονομική ένδεια των δύο γυναικών τις υποχρέωνε να φωτίζουν το διαμέρισμά τους με κεριά, ένα από τα οποία προκάλεσε την πυρκαγιά.

Οι τιμές ρεύματος στην Ισπανία έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης του 56% την περίοδο μεταξύ 2006 και 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Την ίδια περίοδο, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 28%, ενώ οι λογαριασμοί ύδρευσης αυξήθηκαν κατά 43%.

Πέρυσι, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ρεύματος της Ισπανίας διέκοψαν την παροχή σε περισσότερα από 506.000 νοικοκυριά, λόγω μη πληρωμής λογαριασμών. Τέσσερα με επτά εκατομμύρια Ισπανοί, από πληθυσμό 46 εκατομμυρίων, βρίσκονται σε κατάσταση «ενεργειακής πενίας», αδυνατούν δηλαδή να θερμάνουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση Επιστήμη και Περιβάλλον.

Ο δήμος του Ρέους ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να κινηθεί δικαστικά κατά της εταιρείας Gas Natural, η οποία είχε διακόψει την παροχή ηλεκτρικού στην 81χρονη. Σύμφωνα με τον νόμο, η εταιρεία οφείλει να ειδοποιεί τις τοπικές αρχές για κάθε διακοπή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή