Αρωμα γυναίκας στο σχήμα Τραμπ

Αρωμα γυναίκας στο σχήμα Τραμπ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας την προσπάθεια διεύρυνσης της κυβέρνησής του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την Μπέτσι Ντεβός για το αξίωμα της υπουργού Παιδείας. Οπως και η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, η οποία μία ημέρα νωρίτερα είχε οριστεί πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η 56χρονη Ντεβός περιλαμβάνεται στον μακρύ κατάλογο Ρεπουμπλικανών που επέκριναν σφοδρά τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η επιλογή της Ντεβός ενισχύει τη γυναικεία παρουσία στην κυβέρνηση Τραμπ, κάτι που χρειαζόταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία όπου διακρίθηκε για τις προσβλητικές έναντι των γυναικών τοποθετήσεις του. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί νίκη των πιο συντηρητικών ρευμάτων σε καίρια κοινωνικά προβλήματα. Εκ των επιφανών χρηματοδοτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πολιτεία του Μίσιγκαν, η Ντεβός υποστηρίζει το λεγόμενο «ελεύθερο σχολείο», δηλαδή τη χορήγηση φορολογικών απαλλαγών και εκπαιδευτικών «κουπονιών» σε γονείς που θα επιλέγουν το ιδιωτικό σχολείο στη θέση του δημοσίου. Σε ανακοίνωσή της, η Αμερικανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών υποστηρίζει ότι «ο Τραμπ επέλεξε την περισσότερο προκατειλημμένη ιδεολογικά εναντίον του δημοσίου σχολείου υποψήφια από την εποχή που υπάρχει υπουργείο Παιδείας». Σημειωτέον ότι ο αδελφός της Ντεβός, Ερικ Πρινς, είναι ο ιδρυτής της εταιρείας σεκιούριτι Blackwater, η οποία είναι διεθνώς διαβόητη για τις δραστηριότητες που είχε αναλάβει από το αμερικανικό Πεντάγωνο, επί προεδρίας υιού Μπους, στον πόλεμο του Ιράκ. Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο Τραμπ, ο νέος πρόεδρος πρόκειται να αναθέσει το υπουργείο Στέγασης και Πολεοδομίας στον διάσημο νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον. Ανθυποψήφιος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και υποστηρικτής του στη συνέχεια, ο Κάρσον θα είναι ο πρώτος μαύρος στην κυβέρνηση του νεοεκλεγέντα προέδρου, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο δεν απέφυγε τις επιθετικές δηλώσεις εις βάρος φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Για το υπουργείο Εμπορίου εμφανίζεται ως φαβορί ο 78χρονος μεγαλοεπενδυτής Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, είναι αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου και μεγαλομέτοχος της Eurobank. O όμιλος του Ρος ειδικεύεται στην εξαγορά προβληματικών επιχειρήσεων. Με προσωπική περιουσία της τάξης των τριών δισ. δολαρίων, ο Ρος έχει ιδιόκτητη βίλα στη Φλόριντα, πολύ κοντά σε εκείνη του Τραμπ. Τον υποστήριξε εξ αρχής στον εκλογικό του αγώνα και διαμόρφωσε τις προτάσεις του για μείωση των φόρων και μεγάλες επενδύσεις με στόχο την ανόρθωση των αμερικανικών υποδομών.

Χθες, ο Τραμπ γιόρτασε την Ημέρα των Ευχαριστιών με την οικογένειά του στην πολυτελή βίλα του, στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα. Στο μήνυμα που έστειλε στους ομοεθνείς του, μέσω Διαδικτύου, για τη γιορτή των Ευχαριστιών, ο νέος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη «να αποκατασταθούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών» ύστερα από «μακρά και τραυματική» εκλογική μάχη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, εντύπωση έχει προκαλέσει το περιορισμένο ενδιαφέρον του Τραμπ να ενημερωθεί για ζωτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας από την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος έχει κάνει χρήση αυτού του προνομίου του μόνο δύο φορές μέχρι σήμερα, αφήνοντας τον βασικό όγκο της ενημέρωσης στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή