Ρωγμές στο αφήγημα Τσίπρα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα διαμορφώνει στο πολιτικό τοπίο η αποστροφή του πρωθυπουργού, στην ομιλία του προς την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, περί ενδεχομένου πρόωρων εκλογών εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Με δεδομένη την μονότονη, μέχρι πρότινος, κυβερνητική θέση ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της, η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ουσιαστικά, αποτελεί την πρώτη, έστω και έμμεση, ρωγμή στο αφήγημα της κυβέρνησης για γρήγορο και επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, για λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος, έναρξη της συζήτησης για μεσομακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσής του, ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης και, έπειτα από λίγους μήνες, δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους, σχολιάζοντας και τη συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πλέον ότι είναι απίθανο όλο αυτό το αφήγημα να επιβεβαιωθεί, ενώ εκφράζουν αγωνία για το ποιες, τελικά, είναι οι προσθέσεις των εταίρων και πώς αυτές θα εκδηλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν είναι το μόνο που πιέζει την κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού – μεταναστευτικού κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Μπορεί οι ροές από τον περασμένο Μάρτιο, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, να μειώθηκαν σημαντικά, ωστόσο οι έστω και σε μικρούς αριθμούς συνεχιζόμενες καθημερινά αφίξεις έχουν αθροιστικά οδηγήσει σε διόγκωση του προβλήματος στα νησιά – εισόδους, γεγονός που επιφέρει όλο και πιο συχνές και έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Δεν είναι τυχαίο ότι συστηματικά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση προωθεί τη θέση ότι οι αντιδράσεις αυτές είναι υποκινούμενες από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, η μη εφαρμογή στην ουσία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας όσον αφορά την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στη γείτονα οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς εγκλωβίζονται στη χώρα μας όλο και περισσότεροι. Την ίδια στιγμή, η ίδια η συμφωνία απειλείται με ολική κατάρρευση, δεδομένου του περιεχομένου της τελευταίας έκθεσης προόδου για την Τουρκία αλλά και του χθεσινού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που ζητεί προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και, βεβαίως, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί η κλιμάκωση της έντασης στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, που αυξάνει περαιτέρω την πίεση προς την κυβέρνηση.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αλλά και κομματικά στελέχη, επιμένουν ότι εκλογικός σχεδιασμός δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ενδεχομένως η αναφορά του πρωθυπουργού να απευθυνόταν στα ώτα των εταίρων, ως προειδοποίηση αποσταθεροποίησης εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση. Κυβερνητικά στελέχη, βεβαίως, αναφέρουν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 5 Δεκεμβρίου μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική συμφωνία και με «ουρές» προς υλοποίηση, που θα προσδιορίζουν περίπου προς τον Μάρτιο το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πάντως, από τη στιγμή που έγινε η δήλωση από τον πρωθυπουργό, η συζήτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Ετσι, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης δήλωσε χθες (Real FM) πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα έχει να κάνει με την αδυναμία να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας και αυτό δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις. Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη –χωρίς να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης– μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, αλλά θα είναι κάτι επιζήμιο».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, διαφορετικά χαρακτηριστικά αποκτά η σημερινή περιοδεία του κ. Τσίπρα στη Θράκη, ενόψει της οποίας μάλιστα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς υπέγραψε χθες απόφαση με την οποία παρέχεται στους μειονοτικούς πληθυσμούς της Θράκης δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή