Κυπριακό: Προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών

Κυπριακό: Προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε την ερχόμενη Δευτέρα, μεταφέρεται εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον για την πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, έπειτα από το ναυάγιο του Μον Πελερέν. Τη Δευτέρα, ο κ. Εϊντε θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προφανή προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών. Ο κ. Εϊντε συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή του ειδικού απεσταλμένου στην Κύπρο και συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ενημέρωσε χθες την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Τερέζα Μέι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ επικοινωνία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί και με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ενημέρωσε για το Μον Πελερέν και επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να διαψεύσει τις πληροφορίες που περιέγραφαν ρήγμα μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, αλλά και παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας.

«Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό ο οποίος εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, όλες αυτές τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε», δήλωσε χθες το κ. Αναστασιάδης και συμπλήρωσε: «Οταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας». Συνεπώς, ζήτησε ο κ. Αναστασιάδης, «να σταματήσουν κάποιοι να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, χθες, ότι ίσως απαιτηθεί και μια δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου, πέρα από την ενημέρωση των κομμάτων, να γίνει και εκτενής συζήτηση για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει των επόμενων βημάτων. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βικτ. Παπαδόπουλος περιέγραψε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ως διεξαχθείσα «σε κλίμα σύμπνοιας». Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Αντρος Κυπριανού τάχθηκε χθες υπέρ «επανέναρξης του διαλόγου από το σημείο στο οποίο έχουν διακοπεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Ν. Παπαδόπουλος επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στον κ. Ακιντζί και την Τουρκία, ενώ χαιρέτισε τη στάση του κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και του κ. Κοτζιά, ιδιαίτερα στο θέμα των εγγυήσεων. Στην τουρκική πλευρά επέρριψαν τις ευθύνες, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρ. Σιζόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γ. Λιλλήκας. Χωρίς να κάνει καμία δήλωση αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβ. Νεοφύτου.

Στην Αθήνα έγινε γνωστή και η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ν.Δ., διά του τομεάρχη Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιπαραγωγική υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς». Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε τη στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους «να απολαμβάνουν με σταθερότητα και ειρήνη τα αγαθά της συμμετοχής μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε., χωρίς παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή