Παροχή φαρμάκων με ιδιωτικές δωρεές

Παροχή φαρμάκων με ιδιωτικές δωρεές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω κρίσης, οι ανασφάλιστοι πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ΜΚΟ που μέσω των δράσεών τους επιχείρησαν να διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό που δεν είχε γίνει ήταν ΜΚΟ να καλύπτουν έξοδα υγείας ασφαλισμένων.

Εδώ και λίγες ημέρες ο νεοσύστατος ιδιωτικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Pharma-Share ΜΚΟ» ξεκίνησε την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος οικονομικής υποστήριξης ασφαλισμένων που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη συμμετοχή τους στη δαπάνη αγοράς των μηνιαίων συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους. Η λογική του προγράμματος έχει ως εξής: Οι οικονομικά αδύνατοι ασφαλισμένοι –βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων– υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα για συγκεκριμένα σκευάσματα που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση, προσκομίζοντας ταυτόχρονα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης προκειμένου να πιστοποιείται ότι όντως είναι οικονομικά αδύνατοι και παραστατικό προηγούμενης αγοράς των ίδιων φαρμάκων για τα οποία χρήζουν υποστήριξης). Η «Pharma-Share ΜΚΟ» συλλέγει τις αιτήσεις και επικοινωνεί με εταιρείες που θέλουν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα. Στους δικαιούχους του προγράμματος θα προκαταβάλλεται, μέσω ανά μήνα «τροφοδοτούμενης» κάρτας ηλεκτρονικών πληρωμών που θα λαμβάνουν εντελώς δωρεάν, το χρηματικό ποσό που πρέπει να πληρώσουν στον φαρμακοποιό για την αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους, ως συμμετοχή στη δαπάνη.

Σύμφωνα με την «Pharma-Share ΜΚΟ», οι οικονομικοί υποστηρικτές του προγράμματος προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα και είναι κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ισχυρό κίνητρο να κρατήσουν «εντός θεραπείας» τους ασθενείς που αποδεδειγμένα έχουν αρχίσει φαρμακευτική αγωγή με δικά τους φάρμακα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Ιωάννης Ζαρκωτός, της πιλοτικής έναρξης του προγράμματος προηγήθηκε επαφή με κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες και συλλόγους ασθενών, που ανταποκρίθηκαν σε πρώτη φάση θετικά.

Σημειώνεται ότι τώρα οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν, ανάλογα με την πάθηση, ένα σταθερό ποσοστό συμμετοχής επί της αξίας των φαρμάκων (10% ή 25%), τη διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής του φαρμάκου και της τιμής αναφοράς της δραστικής ουσίας με την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, και ένα ευρώ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ. Το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για ασφαλισμένους που λαμβάνουν ακριβά και μοναδικά φάρμακα (δηλαδή φάρμακα που δεν έχουν αντίγραφα), στα οποία λόγω του κόστους τους η συμμετοχή στη δαπάνη είναι υψηλή. Από την άλλη, εκφράζεται ο προβληματισμός ότι μπορεί να «κρατήσει» τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή με πρωτότυπα φάρμακα, η οποία θα μπορούσε –χωρίς επιπτώσεις– να διαφοροποιηθεί προς όφελος ποιοτικών γενόσημων φαρμάκων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.pharma-share.org).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή