Εθελοντική προσφορά με προσεκτικά βήματα

Εθελοντική προσφορά με προσεκτικά βήματα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμιά φορά μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο. Ερχεσαι αντιμέτωπος με πράγματα που δεν μπορείς να διαχειριστείς εάν δεν είσαι οχυρωμένος». Για τον εθελοντισμό σε υπηρεσίες που αφορούν παιδιά ο λόγος, αντικείμενο που ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος γνωρίζει καλά, όχι μόνο εξαιτίας της σημερινής του θέσης, αλλά και γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε και ο ίδιος εθελοντής σε φορείς και οργανώσεις παιδικής προστασίας. «Ο εθελοντής έρχεται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, σε πληροφορίες που είναι ασήκωτες. Σε παιδιά σε φυλακές που δεν επικοινωνούν με τους δικούς τους, σε παιδιά κακοποιημένα, άρρωστα σε καταυλισμούς, που εμπιστεύονται σε αυτόν ευαίσθητα προσωπικά θέματα, ζητώντας βοήθεια, σε παιδιά μπροστά στον θάνατο, στον χωρισμό των γονιών τους. Ολα αυτά τα παίρνει μαζί του ο εθελοντής και τα πηγαίνει στο σπίτι του, συχνά χωρίς υποστήριξη».

Οχι, η δουλειά του εθελοντή ειδικά σε υπηρεσίες που σχετίζονται με παιδιά δεν είναι εύκολη, ούτε είναι για όλους. Γι’ αυτό ο Συνήγορος του Παιδιού εκπόνησε τον οδηγό «Εθελοντισμός και Δικαιώματα του Παιδιού», με τις βασικές διαδικασίες, αρχές και κανόνες για την επιλογή εθελοντών και όλα τα θέματα που άπτονται της εθελοντικής βοήθειας σε παιδιά. «Η εθελοντική προσφορά συνεχώς αναπτύσσεται, αλλά υπάρχουν θέματα που θέλουν φροντίδα», λέει ο κ. Μόσχος στην «Κ». «Τίθεται το ερώτημα, π.χ., εάν ένας εθελοντής μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα ενός επαγγελματία. Εάν δεν έχει ο φορέας ψυχολόγο, μπορεί να τον αναπληρώσει ένας εθελοντής; Είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι; Εχουν επιλεγεί με προσεκτικό τρόπο; Βλέπουμε συχνά ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους για να υποκαταστήσουν μια σοβαρή δική τους απώλεια, χωρίς όμως να είναι έτοιμοι». Οπως λέει, όταν επιλέγεται κάποιος πρέπει να του είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνει και μέχρι πού θα φτάσει, πού απευθύνεται εάν αντιμετωπίσει πρόβλημα και πώς αξιολογείται το έργο του. Ο Οδηγός θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 28/11 στις 10 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή