Οριο στο προσφυγικό θέλουν οι σύμμαχοι της Αγκελα Μέρκελ

Οριο στο προσφυγικό θέλουν οι σύμμαχοι της Αγκελα Μέρκελ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο καταμερισμός εργασίας, με την CDU να στοχεύει στο κέντρο της κοινωνίας και την CSU να οχυρώνει τη δεξιά πτέρυγα απέναντι στις επιθέσεις της «αντισυστημικής» AfD, καλά κρατεί στη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία. Τρεις ημέρες αφότου χειροκρότησε θερμά την απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία, ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ επανήλθε στην απαίτηση για καθορισμό ανώτατου ετησίου ορίου 200.000 προσφύγων.

Το ανώτατο όριο δεν περιλαμβάνεται στο βασικό κείμενο του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά ο Ζεεχόφερ υποστήριξε χθες ότι εάν δεν εφαρμοστεί ως κυβερνητικό πρόγραμμα, η βαυαρική CSU δεν θα λάβει μέρος στην επόμενη κυβέρνηση. Η στρατηγική του Ζεεχόφερ είναι σαφής: στρέφεται προς τους ψηφοφόρους που διαφωνούν με την πολιτική της Αγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό και τους διαβεβαιώνει ότι εάν ψηφίσουν CSU, οι διαφωνίες τους θα επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, ενώ εάν επιλέξουν AfD, η ψήφος τους θα «χαθεί» στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση διεξάγεται υπό το κράτος των δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν απώλειες από 6 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες για την CDU/CSU σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και αντίστοιχη άνοδο της AfD. Παρά τις απώλειες, η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία παραμένει σταθερά πρώτη με μεγάλη διαφορά από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες.

«Εγγυώμαι στους ψηφοφόρους ότι εάν επιλέξουν εμάς, θα επιβάλουμε τον περιορισμό των αφίξεων. Θα συγκυβερνήσουμε με την CDU στο Βερολίνο μόνο αν γίνει αυτό, σας δίνω εγγύηση», δήλωσε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Aουγκσμπουργκερ Αλγκεμάινε». «Ο,τι υποστήριξα τους τελευταίους μήνες υιοθετήθηκε από την καγκελάριο», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη λέξη αυτή (obergrenze – ανώτατο όριο), αλλά έχει χάσει τη σημασία της», απάντησε μέσω της εφημερίδας FAZ ο αντιπρόεδρος της CDU, Αρμιν Λάσετ. «Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν αυτή την περίοδο στη χώρα μας ζητώντας άσυλο βρίσκεται κάτω από το ανώτατο όριο που θέτει η CSU. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ξεκινήσαμε για πρώτη φορά κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη του Σένγκεν: την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.», είπε ο Λάσετ.

Για μια χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα, τέτοιου είδους εσωτερικές πολιτικές διαμάχες στη Γερμανία αποκτούν άλλο νόημα, καθώς γίνεται σαφές ότι η μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αποτελεί κεντρική πολιτική επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης. Το βλέμμα του Βερολίνου τώρα είναι κυρίως στραμμένο προς την Αφρική. «Οι διασώσεις στη θάλασσα δεν πρέπει να μεταφράζονται σε είσοδο στην Ε.Ε. Μπορεί να σημαίνουν ότι στέλνουμε αυτούς που διασώθηκαν σε ασφαλείς χώρες καταγωγής. Αλλα γι’ αυτό χρειαζόμαστε διεθνείς συμφωνίες και προγράμματα που κοστίζουν πολλά χρήματα, ώστε να επικρατούν στις χώρες τέτοιες συνθήκες που να μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους πίσω», πρόσθεσε ο Λάσετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή