ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση κοντά στο να κλείσει η αξιολόγηση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αρκετά κοντά στο να καταστεί το χρέος βιώσιμο θεωρεί ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, πως βρίσκεται η χώρα ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «όλα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου. Η Κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει η αξιολόγηση, επομένως είναι πολύ πιθανόν να βγει λευκός καπνός» και προσέθεσε ότι μία μικρή καθυστέρηση δεν θα ήταν τόσο επιζήμια.

Ο κ. Στουρνάρας απεκάλυψε ότι τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να καταστεί το δημόσιο χρέος «βιώσιμο» δεν είναι τόσο πολλά.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο, επομένως τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι τόσο σκληρά».

Τόνισε ωστόσο, πως για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας σκόπιμο θα ήταν όπως είπε τα «μακροπρόθεσμα μέτρα παρόλο που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 να προσδιοριστούν άμεσα» καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο τόσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιθυμητό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «εφόσον υπάρξει κάτι συγκεκριμένο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να θέσει προς συζήτηση την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις στο μακροοικονομικό πεδίο όσο και στο δημοσιονομικό είναι θετικές.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι» ανέφερε αλλά διευκρίνισε ότι «πρώτα βελτιώνονται οι αριθμοί και μετά η βελτίωση αυτή γίνεται αντιληπτή και στις τσέπες των πολιτών».

Χαρακτήρισε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως πρόβλημα αλλά και ως πρόκληση καθώς όπως είπε αν οι τράπεζες πετύχουν τους στόχους μείωσης τους. που έχουν συμφωνηθεί, στο τέλος της τριετίας θα διαθέτουν ακόμη πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα.

Τέλος, χαρακτήρισε τη σχέση του με την Κυβέρνηση θετική προσθέτοντας ότι έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ