Η κοινοπραξία ΕΤΒΑ – Goldair, προσωρινός ανάδοχος για τα 588 στρέμματα του Θριασίου

Η κοινοπραξία ΕΤΒΑ – Goldair, προσωρινός ανάδοχος για τα 588 στρέμματα του Θριασίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινό ανάδοχο για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου των 588 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο ανακήρυξε το διοικητικό συμβούλιο της ιδιοκτήτριας ΓΑΙΑΟΣΕ την κοινοπραξία της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με την Goldair Cargo. «Μια προσπάθεια 14 ετών του ομίλου μας δείχνει να ολοκληρώνεται», σημειώνει στην «Κ» ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος. «Προσδοκούμε ότι η επένδυσή μας αυτή θα αποτελέσει θρυαλλίδα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας logistics», προσθέτει.

Η κοινοπραξία ήταν η μόνη που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό τον Αύγουστο, η οποία όμως αποσφραγίστηκε τώρα. Χθες, Πέμπτη, η ΓΑΙΑΟΣΕ κοινοποίησε και επισήμως την απόφασή της στον επενδυτή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού η είσοδος ιδιώτη στο Θριάσιο ήταν όρος για τη χρηματοδότηση με περίπου 180 εκατ. από την Ε.Ε. των σιδηροδρομικών και αποθηκευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί στη γειτνιάζουσα έκταση των περίπου 1.600 στρεμμάτων. Η κυβέρνηση φέρεται οψίμως να επισπεύδει τις διαδικασίες για την παραχώρηση και της υπόλοιπης και μεγαλύτερης αυτής γειτνιάζουσας έκτασης του Θριασίου.

Η τρέχουσα προσπάθεια αξιοποίησης των 588 στρεμμάτων του Θριάσιου Πεδίου (από τα 2.200 συνολικά) ξεκίνησε το 2008 οπότε και διενεργήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 2010 προκηρύχθηκε ο δεύτερος που ήταν επίσης άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός που τώρα ολοκληρώνεται προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Η διαδικασία που έπεται από εδώ και στο εξής περιλαμβάνει τον συμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή. Ο επενδυτής θα πρέπει να προσκομίσει επίσης πρόσθετες εγγυητικές επιστολές κ.λπ. Η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ «στο πλαίσιο των απαιτήσεών της». Η κοινοπραξία προσφέρει τα 10 εκατ. ευρώ εφάπαξ και κατόπιν ποσοστό της τάξης του 2,51% επί του κύκλου εργασιών ως ετήσιο ενοίκιο και εγγυημένο τίμημα 350.000 ευρώ για το πρώτο έτος.

Ο ανάδοχος θα πρέπει να συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση, για 60 έτη, του εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Στα δύο πρώτα έτη πρέπει να κτιστούν 120.000 τ.μ. αποθηκών και το σύνολο των κτιρίων (κατ’ ελάχιστον 240.000 τ.μ.) μεταξύ του 2ου και του 10ου έτους της παραχώρησης. H επένδυση του αναδόχου των 588 στρεμμάτων στο Θριάσιο υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. και θα δημιουργήσει, σε βάθος δεκαετίας, περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή