Νέο, ευρύχωρο «σπίτι» για το ντιζάιν στο Λονδίνο

Νέο, ευρύχωρο «σπίτι» για το ντιζάιν στο Λονδίνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tι κι αν η ανακαίνιση του κτιρίου που κάποτε στέγαζε το Commonwealth Institute στο Κένσινγτκον καθυστέρησε δύο ολόκληρα χρόνια; Το Μουσείο Ντιζάιν του Λονδίνου διαθέτει πλέον ένα καινούργιο «σπίτι» και γειτνιάζει με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το V&A και η Serpentine Gallery. Οι υπάλληλοί του πιθανότατα αισθάνονται «χαμένοι» στο τεράστιο οικοδόμημα, του οποίου την τροποποίηση στο εσωτερικό ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του John Pawson (το εξωτερικό «κέλυφος» σχεδίασε η ολλανδική εταιρεία ΟΜΑ).

Ωστόσο, οι επισκέπτες, που αγάπησαν το μουσείο όταν ακόμη ήταν «στριμωγμένο» στην παλιά του έδρα, στις όχθες του Τάμεση, όχι μακριά από την Tower Bridge, έχουν κάθε λόγο να είναι ενθουσιασμένοι.

Με τριπλάσιους εκθεσιακούς χώρους (το συνολικό εμβαδόν αγγίζει τα 10.000 τ.μ.), μια αίθουσα στον τελευταίο όροφο αφιερωμένη αποκλειστικά στη μόνιμη συλλογή, η οποία θα είναι προσβάσιμη χωρίς εισιτήριο, ένα εστιατόριο με θέα το καταπράσινο Holland Park και μια εντυπωσιακή στέγη εμπνευσμένη από τη γεωμετρία των καμπυλών, το London Design Museum είναι πλέον έτοιμο να εισέλθει σε μια νέα εποχή. Οι γκαλερί περικλείουν ένα μινιμαλιστικό αίθριο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει και εκθέσεις, οι ξύλινες σκάλες ενίοτε χρησιμεύουν ως καθίσματα για τους επισκέπτες και το κάτω μέρος της χαρακτηριστικής στέγης παραμένει ορατό στο εσωτερικό του κτιρίου.

Από χθες το πρωί, το κοινό έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του μουσείου, όπου ήδη παρουσιάζονται δύο εκθέσεις: τα πιο πρωτοποριακά έργα ντιζάιν της χρονιάς αναδεικνύονται στην ενότητα «Beazley Designs of the Year», ενώ 11 εγκαταστάσεις με την υπογραφή ανερχόμενων ντιζάινερ και αρχιτεκτόνων εκτίθενται υπό τον τίτλο «Fear and Love: Reactions to a Complex World».

Μεταξύ άλλων, η καλλιτέχνις Madeline Gannon έχει μετατρέψει ένα βιομηχανικό ρομπότ σε «ζωντανό» πλάσμα που αναπνέει, ανταποκρίνεται στην παρουσία των επισκεπτών και ακούει στο όνομα «Μίμους». Ακόμη, ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Neri Oxman δημιούργησε μια σειρά νεκρικών μασκών με την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Για σήμερα, αύριο και μεθαύριο προγραμματίζονται διάφορες «εορταστικές» εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, παραστάσεις, εγκαταστάσεις και δωρεάν εργαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή