Οι επενδυτές πωλούν Ασία και αγοράζουν ΗΠΑ

Οι επενδυτές πωλούν Ασία και αγοράζουν ΗΠΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 11 δισ. δολάρια έχουν αποσύρει οι επενδυτές από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προσβλέπουν σε μεγαλύτερα κέρδη από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, ενώ ανησυχούν για ενδεχόμενη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό, που θα πλήξει τις αναδυόμενες αγορές. Η προσδοκία για αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και έχει εκτινάξει το δολάριο σε ύψη όπου είναι εξαιρετικά δύσκολα να παραμείνει επί μακρόν. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί η Ινδία, με τη ρουπία να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό – χθες η ισοτιμία ήταν 68,8650 ρουπίες προς ένα δολάριο. Η πτώση οφείλεται όχι μόνον στις εκροές κεφαλαίων, αλλά και στην ενίσχυση του δολαρίου, όπως τονίζει ο Γκάο Κι, διαπραγματευτής συναλλάγματος στη Scotiabank στη Σιγκαπούρη. O δείκτης του δολαρίου έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 5% μετά την εκλογή Τραμπ. Σύμφωνα, πάντως, με την επενδυτική Amundi, το αμερικανικό νόμισμα δεν θα μπορέσει να παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα, καθώς υφίσταται πιέσεις από τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και από την αστάθεια του γουάν. Αναλυτές της ΑΜΡ Capital Investors στο Σίδνεϊ χαρακτηρίζουν «υπερβολική» την εκτίναξή του έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Μόνον την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή Τραμπ οι ξένοι επενδυτές πούλησαν μαζικά ομόλογα της Ινδίας αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και ινδικές μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων. Παρόμοια τύχη είχαν τα περιουσιακά στοιχεία της Ταϊλάνδης, καθώς τις πρώτες 10 ημέρες μετά την εκλογή Τραμπ οι επενδυτές πούλησαν μαζικά ομόλογα της χώρας αξίας 2,3 δισ. δολαρίων και μετοχές των εταιρειών της αξίας 534,3 εκατ. δολαρίων. Επίσης, την πρώτη εβδομάδα πούλησαν ομόλογα της Ινδονησίας αξίας ενός δισ. δολαρίων και μετοχές της αξίας 444,2 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Μασακάτσου Φοκάγια, διαπραγματευτή αναδυόμενων αγορών στη Mizuho Bank του Τόκιο, «οι εκροές από τις αναδυόμενες μάλλον θα συνεχιστούν μέχρις ότου οι επενδυτές δουν αν ο Τραμπ υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες για εκτεταμένες δαπάνες και για ενεργοποίηση του προστατευτισμού». Οπως προσθέτει ο ίδιος διαπραγματευτής, αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του δολαρίου, ενώ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Η εκροή ξένου κεφαλαίου δεν αναμένεται να φθάσει αυτήν τη φορά στο σημείο στο οποίο έφθασε το 2013, οπότε ο Μπεν Μπερνάνκι ανακοίνωσε ότι η Fed θα άρχιζε σύντομα να μειώνει τις αγορές ομολόγων.

Αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

Η Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε χθες στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση της τουρκικής λίρας. Αύξησε το επιτόκιο μιας εβδομάδας στο 8% από 7,5% και το επιτόκιο μιας ημέρας στο 8,5% από το 8,25%. Πέτυχε έτσι άμεση ανάκαμψη του νομίσματος κατά 0,6%, οπότε το ένα δολάριο ισοδυναμεί με 3,37 τουρκικές λίρες. Η ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων οδήγησε παράλληλα σε άνοδο 0,8% τον βασικό δείκτη τιμών των τουρκικών μετοχών BIST 100, ενώ σταθερή στο 10,95% παρέμεινε η απόδοση των διετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου. Είχε προηγηθεί ραγδαία υποχώρηση της τουρκικής λίρας, εξαιτίας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης στη χώρα αλλά και εξαιτίας των προσδοκιών των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η πτώση ήταν ταχύτατη από τα μέσα Ιουλίου και την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς έκτοτε η χώρα βρίσκεται σε δίνη αστάθειας. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε, όμως, περαιτέρω κατά 8% μετά τις αμερικανικές εκλογές, μαζί με τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή