Διάλογος με την υλικότητα και το άυλο

Διάλογος με την υλικότητα και το άυλο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Φουτρής μας έχει συνηθίσει, σε όλες τους τις εικαστικές δουλειές, στο σχόλιο πάνω στο βίωμα ως κατάσταση και ως ανάμνηση, ως ανάκληση αίσθησης. Ο καλλιτέχνης, με τη νέα του εγκατάσταση υπό τον τίτλο «B is everything you can imagine from the material world», συνεχίζει την παρέμβασή του στο σήμερα με στοιχεία που το αποτελούν.

Εγκατάσταση, φωτογραφία, βίντεο, όλα όσα συνθέτουν το νέο του έργο, στο οποίο συνυπάρχουν ξύλινα βάθρα με τζάμια και φράσεις ξεπατικωμένες με καρμπόν σε χαρτί, κορνίζες με φωτογραφίες από ξύλο, γυαλί και χαρτί, ισορροπούν μεταξύ του κόσμου που πιάνεται και του άπιαστου, της αίσθησης και του αισθήματος που προκαλεί η ίδια η ζωή.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Φουτρής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την υλικότητα και το άυλο, με εκείνο που απευθύνεται στην αφή, στην ακοή και την όραση και με εκείνο που καταγράφεται ως αποτύπωμα στον νου. Μάλιστα, το βίντεο «We Glow!», όπου ένα δικό του ομώνυμο ποίημα το διατρέχει, απεικονίζει δικές του εμπειρίες.

Το έργο του «B is everything you can imagine from the material world», παρ’ όλον τον μαξιμαλισμό που προδιαθέτει ο τίτλος, βιογραφεί έναν κόσμο που είναι εξίσου προσωπικός και συλλογικός.

Αλλωστε, ο Δημήτρης Φουτρής αντιλαμβάνεται, όπως μαρτυρεί η καλλιτεχνική του πορεία, το καζάνι της σύγχρονης εποχής στο οποίο βράζει η εναλλαγή των εικόνων και των αισθήσεων, στοιχείο που ευθύνεται, ασφαλώς, για τη δυσκολία της ερμηνείας του σημερινού κόσμου.

Ο καλλιτέχνης, όμως, και σ’ αυτό του το έργο, δεν θέλει μόνον να ερμηνεύσει· είναι, πρωτίστως, διατεθειμένος να περιγράψει, να φωτίσει πτυχές του σήμερα και ίσως να σχολιάσει – και τα καταφέρνει.

​​Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών και Κλεφτών 48, Αθήνα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη στις 7.30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως 28/1/2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή