«Εμαθα τα πάντα από τον Τζέιμς Μπράουν»

«Εμαθα τα πάντα από τον Τζέιμς Μπράουν»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι συνηθισμένο δώρο για ένα παιδί, όμως ο πατέρας του Fred Wesley, ο οποίος δίδασκε σε ένα σχολείο της Αλαμπάμα και παράλληλα διηύθυνε μια μεγάλη τζαζ μπάντα, προφανώς ήξερε τι έκανε όταν χάριζε στον γιο του ένα τρομπόνι. Σε ηλικία 12 ετών, ο μικρός, που έκανε μαθήματα πιάνου από τα τρία του υπό την εποπτεία της γιαγιάς του, δασκάλας μουσικής, έγινε και ο ίδιος μέλος μιας big band, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγινε δεκτός στη σχολή μουσικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

«Εμαθα να παίζω τρομπόνι σε πολύ νεαρή ηλικία», λέει στην «Κ» ο διάσημος, πλέον, μουσικός της φανκ, της σόουλ και της τζαζ, λίγες ημέρες πριν από την εμφάνισή του στo Half Note. «Και αυτό ήταν το μόνο πράγμα που δεν έμαθα από τον James Brown».

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ο Wesley, που στο μεταξύ είχε δουλέψει για ένα διάστημα στο πλευρό τoυ θρυλικού διδύμου των Ike και Tina Turner, υπήρξε σταθερός συνεργάτης του Brown, όχι μόνον ως μέλος των J.B.’s, αλλά και ως συνθέτης, ενορχηστρωτής και διευθυντής της μπάντας.

Παρότι οι δυο τους δεν είχαν πάντοτε αρμονική σχέση και τελικά οι δρόμοι τους χώρισαν το 1975, ο Αμερικανός τρομπονίστας, τραγουδιστής και συνθέτης παραδέχεται ότι έμαθε «τα πάντα από τον James Brown.

Εμαθα να ηχογραφώ, να ενορχηστρώνω, να συνθέτω τραγούδια… Oλα αυτά τα οφείλω σε αυτόν».

Στην αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Ηit me, Fred!» (μια φράση που χρησιμοποιούσε συχνά ο Brown), μιλάει για τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής του sideman και τα χρόνια που πέρασε παίζοντας πλάι σε προσωπικότητες όπως ο George Clinton Maceo Parker, προτού αρχίσει να εμφανίζεται με δικά του συγκροτήματα. «Συνήθιζα να γράφω άρθρα και ύστερα αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο. Ηταν στ’ αλήθεια μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και οι άνθρωποι το αγάπησαν. Αν δεν το έχετε διαβάσει, να το διαβάσετε οπωσδήποτε, είναι αρκετά καλό», αστειεύεται. «Μου αρέσει πολύ να γράφω. Παλαιότερα δεν είχα χρόνο, αλλά μελλοντικά θα έχω περισσότερο. Τώρα ετοιμάζω ένα βιβλίο για τα σόλο μου».

Για ένα διάστημα καθηγητής στο τμήμα τζαζ σπουδών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ο Fred Wesley εξακολουθεί να ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία. «Καθώς μεγαλώνεις, δεν μπορείς να παίξεις όπως παλαιότερα. Επίσης, δεν υπάρχουν πια τόσες ευκαιρίες για να παίξεις. Κάποτε είχα μια συναυλία κάθε βράδυ, τώρα γίνονται λιγότερες και έχω άπλετο χρόνο για να διδάξω σε φοιτητές μουσικούς όσα έμαθα όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διδάσκεις, να μεταδίδεις τις γνώσεις σου στη νέα γενιά. Ως δάσκαλος, συχνά λέω στους μαθητές μου να αναπτύξουν το προσωπικό τους στυλ και ίσως μια μέρα βρεθούν στην κορυφή».

Στην Αθήνα, ο 74χρονος μουσικός δεν θα εμφανιστεί με την τακτική, επταμελή μπάντα του, αλλά με ένα τρίο, τους Generations, το οποίο απαρτίζεται από τον νεαρό «ταλαντούχο Ιταλό οργανίστα Leonardo Corradi» και τον ντράμερ Tony Match. «Πρόκειται για ένα τρίο που καλύπτει τις καλύτερες στιγμές της φανκ και της τζαζ σε μία περίοδο τριών γενιών», αναφέρει, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια της καριέρας του έχει κάνει σχεδόν τα πάντα. «Εχω κάνει τζαζ, φανκ, σόουλ. Τώρα, θέλω να επιστρέψω στις ρίζες μου και να κάνω ένα μπλουζ άλμπουμ».

​​Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς), από την Παρασκευή 2 έως τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και στα καταστήματα Public, Media Markt, Seven Spots και Reload.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή