Νέες μειώσεις στα δημοτικά τέλη από τον δήμο Αθηναίων

Νέες μειώσεις στα δημοτικά τέλη από τον δήμο Αθηναίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες μειώσεις των οικιακών δημοτικών τελών κατά 2,5%  προχωρά ο δήμος Αθηναίων για το 2017.

Οπως δήλωσε, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, το οποίο καλείται να εγκρίνει τα νέα δημοτικά τέλη,  ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στόχος είναι τα οικιακά δημοτικά τέλη να έχουν μειωθεί κατά 20% έως το 2019 ώστε ο δήμος να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και στα επαγγελματικά τέλη, που θα ευνοούν την ανάπτυξη της πόλης.

Για τους επαγγελματικούς χώρους, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, (πλην τροφίμων), τα τέλη μειώνονται κατά 3,8% και για δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (πλην χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) η μείωση ανέρχεται στο 7%. 

«Παράλληλα προχωράμε στον εξορθολογισμό των τελών κατάληψης δημοσίου χώρου για τα καταστήματα. Για παράδειγμα, φέρνουμε μειώσεις έως και 60% για την πλατεία Εξαρχείων και την πλατεία Αγίου Νικολάου Αχαρνών» αναφέρει σε δηλώσεις του, λίγο πριν από τη συνεδρίαση, ο κ. Καμίνης. 

Απαλλαγές προβλέπονται και στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού α’ κατοικίας για τους πολύτεκνους, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 10.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο, 8.000 ευρώ για το τέταρτο τέκνο, 6.000ευρώ για το πέμπτο τέκνο και 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πέμπτου.

Επίσης, ο δήμος προχωρά σε απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για την α’ κατοικία των τριτέκνων με συνολικό ετήσιο εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης, φορολοφικό έτος, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 10.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο, δηλαδή 35.000 ευρώ καθώς και σε απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των απόρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.

Ακόμα απαλλαγή κατά 50% προβλέπεται για την α’ κατοικία των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 80%, με εισόδημα μέχρι ποσού 20.000ευρώ  και στα τέλη κατά 50% για την α’ κατοικία για τις μονογονεϊκές οικογένειες, μέχρι ετήσιου εισοδήματος 25.000 ευρώ.   

Σχετικώς με τα τέλη κατάληψης δημοσίου χώρου, βάσει των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων, αναπροσαρμογές υπάρχουν στα εξής σημεία.

  • Πλατεία Εξαρχείων, μείωση τελών κατάληψης60%
  • Πλατεία Αγίου Νικολάου (Αχαρνών) μείωση κατά 40%
  • Πλατεία Κλαυθμώνος, μείωση τελών κατά 37,5%
  • Πλατεία Κανάρη (Κυψέλη) μείωση τελών κατά 11%
  • Οδός Πανεπιστημίου (από τον αρ.68 έως την Ομόνοια) μείωση 25%
  • Αγίας Ζώνης μείωση τελών κατά 12,5%
  • Οδός Σόλωνος μείωση κατά 10%
  • Πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου μείωση κατά 20%
  • Ηρακλειδών μείωση 20%
  • Οδός Περικλέους μείωση κατά 20%
  • Οδός Τσακάλωφ αύξηση τελών κατά 12,5%
  • Σκουζέ αύξηση τελών κατά 20%
  • Βασιλικής αύξηση κατά 20%

Επίσης, στην πλατεία Ομονοίας, τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου αναπροσαρμόζονται στα 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ετησίως, από τα 5 ευρώ που βρίσκεται έως σήμερα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή