Τουρκία: Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών λέει ο Γιλντιρίμ

Τουρκία: Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών λέει ο Γιλντιρίμ

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνεντευξη που έδωσε στην τουρκική κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, ταυτόχρονα με τις προεδρικές, σύμφωνα με πληροφορίες του AΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και σε όσα έχουν ξεκαθαρίσει σε σχέση με το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Έδωσε μάλιστα ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η αναθεώρηση 15 άρθρων θα φτάσει στην Βουλή στα τέλη του Ιανουαρίου του 2017 με στόχο τον Μάρτιο η χώρα να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διευκρίνισε ότι στο νέο σύστημα ο αρχηγός του κράτους θα εξακολουθήσει να αποκαλείται Πρόεδρος της Δημοκρατίας — και όχι απλώς πρόεδρος. Αυτό ήταν μια προϋπόθεση που έθετε το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος με το οποίο έπειτα από αλεπάλληλες συναντήσεις θα προχωρήσει συντεταγμένα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος εξασφαλίζει στο κοινοβούλιο τις 330 ψήφους που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη κι αν υπάρξουν κάποιες απώλειες ψήφων και από τα δύο κόμματα, αφού διαθέτουν 317 και 42 βουλευτές αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή